Pagina de istorie: Cum a ieșit India de sub dominația britanică

În secolul al XIX-lea, India devenise cea mai importantă colonie britanică. Era supranumită ”Perla Coroanei”, iar regina Victoria a Marii Britanii și-a luat și titlul de împărăteasă a Indiei. Însă puțini dintre indieni se bucurau de drepturi depline și erau tratați pe picior de egalitate cu britanicii, scrie RFI în Pagina de istorie.

Astfel că în India a început o mișcare pentru drepturi civile, dezvoltată în jurul Congresului Național Indian. Această mișcare a dus la obținerea independenței, în 1950.

Transformarea Indiei în colonie a fost o afacere foarte profitabilă pentru britanici. India avea numeroase materii prime, mână de lucru numeroasă și, prin populația sa imensă, era o piață excelentă de desfacere pentru mărfurile britanice.

Britanicii au investit în dezvoltarea Indiei

În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, britanicii au devenit din ce în ce mai conștienți de imensa valoare a Indiei pentru imperiul lor, mai ales după o răscoală de proporții produsă în 1857. Astfel că britanicii au început să investească din ce în ce mai mult în dezvoltarea Indiei.

Au construit rețele de telegraf, șosele, căi ferate, fabrici, școli și au făcut reforme sociale. Britanicii au încercat să construiască un sistem democratic parlamentar, asemănător celui de Londra, însă, în același timp, au încercat să păstreze cât mai mai multe din privilegiile aristocraților indieni care colaborau cu administrația colonială.

În acest context, a luat naștere o mișcare pentru drepturile civile și naționale, care a dus la cristalizarea Congresului Național Indian, în 1885.

Participarea la cele două războaie mondiale

Izbucnirea Primului Război Mondial a arătat încă o dată importanța Indiei pentru imperiul britanic. Aproximativ un milion de soldați indieni au fost mobilizați și trimiși să lupte pe diferite fronturi de partea Marii Britanii. Contribuția importantă a Indiei la război a dus la renegocierea raporturilor dintre metropolă și colonie.

Indienii au început să solicite tot mai apăsat dreptul de autoguvernare. Mișcarea non-violentă a adoptat strategia necooperării civice, iar simbolul ei a devenit gânditorul Mahatma Gandhi. Indienii au reușit să determine adoptarea unor reforme importante în anii 1930, care au dus la lărgirea drepturilor politice, inclusiv a celui de vot, pentru noi categorii sociale. Astfel, a crescut baza electorală a Congresului Național Indian, care a început să obțină tot mai multe victorii.

Soldații indieni au luat parte și la Cel de-al Doilea Război Mondial, iar contribuția lor la victorie a creat contextul pentru negocierea independenței.

Citiți mai multe în Pagina de istorie a RFI.

Citește și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

Leave a Comment