Şova promite că vom avea de patru ori mai mulţi kilometri de autostradă până în 2020. Ce spune despre Autostrada Transilvania

Ministrul Transporturilor a anunţat că în acest an vor fi lansate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate a aproape 1.800 de kilometri de autostradă. Cei mai mulţi bani vor veni de la Uniunea Europeană, dar se mizează şi pe importante fonduri care vor fi colectate din noua acciza pe carburant.

România este codaşă în Uniunea Europeană la capitolul autostrăzi, însă autorităţile se laudă că situaţia se va schimba radical în următorii 5-6 ani. Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat că în acest an vor fi lansate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate a aproape 1.800 de kilometri de autostrăzi. „De comun acord cu conducerea CNADNR, toate studiile de fezabilitate vor avea ca termen de realizare patru luni, în afară de Sibiu-Piteşti, unde perioada de realizare este de 12 luni“, a promis Şova.
Obiectivul cabinetului Ponta este unul extrem de ambiţios. Conform spuselor ministrului, până în 2020 România va avea 2.440 de kilometri de autostrăzi, în condiţiile în care în prezent se circulă pe cel mult 645 de kilometri. Dan Şova mai spune că banii vor veni din fonduri europene, dar şi din acciza suplimentară la carburant. În ce priveşte fondurile comunitare, acesta mizează pe sume importante care vor fi atrase din exerciţiile financiare 2007-2013, dar mai ales din intervalul 2014-2020.
Referitor la fondurile colectate din acciză în acest an, estimările sunt dintre cele mai optimiste. Numai în acest an ar urma să fie obţinuţi pe această cale aproape o jumătate de miliard de euro, mai exact două miliarde de lei. Şova este convins că din aceşti bani vor fi construiţi 697 de kilometri, inclusiv tronsonul Autostrăzii Transilvania cuprins între Suplacu de Barcău şi Gilău. Acciza va susţine şi alte segmente de autostrăzi, este vorba despre Târgu-Mureş-Târgu-Neamţ-Siret, Bucureşti-Giurgiu, Calafat-Craiova şi Craiova-Alexandria.

Related posts

Leave a Comment