În Polonia un rus a fost acuzat de spionaj în favoarea GRU(Direcţia de informaţii a Armatei ruse)

Un nou caz de spionaj în care este implicată Federaţia Rusă. Procuratura Varşoviei i-a adus acuzaţii de spionaj unui rus, anunţă Polskie Radio. Identitatea învinuituilui nu este dată publicităţii, sunt cunoscute doar iniţialele sale latineşti- TJ. AFP, făcând referire la reprezentantul procuraturii poloneze Zbigniew Jaskolski, îi spune cetăţeanului Rusiei cu numele Tadeuş.Deocamdată, s-a afirmat că rusul a fost arestat în februarie 2009; în timpul reţinerii Tadeuş s-a opus organelor legii. Agentul rus a fost descorit de Agenţia de securitate internă, care a fost decorată pentru acest caz. Mass-media a aflat de această istorie abia în luna ianuarie 2010.
Potrivit spuselor adjunctului şefului procuraturii varşoviene Robert Majewski, acuzatul ar fi desfăşurat activităţi de spionaj în perioada din 2004 până în anul 2009. Majewski a precizat că cetăţenul Federaţiei Ruse, reţinut de autorităţile polone, avea un permis pe termen lung de aflare în Polonia.
Conform afirmaţiilor lui Majewski, rusul este suspectat de spionaj militar: acesta colecta informaţii despre sfera de apărare poloneză pentru GRU(DIA) a Statului major a Foţelor Militare a Federaţiei Ruse. Mai mult de atât, Tadeuş capta şi recruta noi agenţi. Potrvit datelor procuraturii, acuzatul nu contacta cu ambasada rusă, ci expedia informaţia acumulată direct la Moscova, folosind un sistem de transmisiune extrem de secret. Dacă Tadeuş va fi declarat vinovat, el este ameninţat să-şi ispăşească o sentinţă de 10 ani de închisoare.
Acuzatul vorbeşte fluent polona. Ca să-şi acopere activitatea de spionaj acesta se ocupa de biznes, în particular, vindea lunete optice pentru puşti de vânătoare, anunţă mass-media polonă.
Anterior s-a anunţat o versiune, care enunţa că în urma descoperirii activităţii spionului rus şi-ar fi dat demisia şeful GRU Valentin Korabelinikov. Potrivit datelor oficiale, Korabelnikov şi-ar fi dat din proprie iniţiativă demisia întrucât a fost în dezacord cu reforma militară din Rusia.

Related posts

Leave a Comment