Oficialii români se contrazic pe tema invitării României în “South Steam”

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că ţara noastră a primit invitaţia oficială de la Gazprom de a participa la gazoductul South Stream. Informaţia este contrazisă de subalternul ministrului, secretarul de stat Tudor Şerban.”Domnul preşedinte al Gazprom Export, domnul Medvedev, mi-a înmânat invitaţia de a participa la proiectul South Stream, noi vom analiza cu interes această iniţiativă”, declara Adriean Videanu, mai-marele economiei româneşti. Potrivit primei sale declaraţii, statul român era cel care primise invitaţia de la ruşi.
“Referitor la invitaţia oficială de care vorbiţi dvs., după părerea mea, ea nu există încă”, îl contrazicea Tudor Şerban, secretar de stat.
Ambiguitatea n-a fost înlăturată nici de comunicatul monopolului rus Gazprom “Partea română a confirmat interesul pentru participarea la proiectul South Stream şi a furnizat Rusiei datele cerute anterior şi necesare pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru o posibilă rută prin România”.
În replică ministrul Economiei a făcut o declaraţie menită să demonstreze că, de fapt, varianta corectă nu este nici cea anunţată de el în februarie, nici cea a secretarului de stat, nici cea a companiei Gazprom, ci a patra… invitaţia de participare la gazoduct a primit-o Transgaz.
South Stream urmează să treacă pe sub Marea Neagră, legând Rusia de Bulgaria, de unde se va împărţi în două, o parte îndreptându-se spre Serbia şi Austria, cealaltă spre Grecia şi Italia. Proiectul South Stream, care presupune costuri de construcţie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz din Asia Centrală către Europa, evitând Ucraina. Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrări ar trebui să înceapă în 2015, deşi iniţial era vorba de 2013.

Related posts

Leave a Comment