Octavian Buzoianu: Vreau un Cluj-Napoca fără nervi în trafic şi ştergătoare ridicate la parbriz

Traficul trebuie redefinit în Cluj-Napoca, pentru a face faţă presiunilor oraşului asupra locuitorilor, de aceea candidatul independent Octavian Buzoianu pentru Primăria Cluj-Napoca a gîndit mai multe soluţii în programul său de guvernare locală pe care îl aduce în faţa clujenilor.Soluţiile de rezolvare a traficului propuse de independentul Octavian Buzoianu sînt gîndite atît pe termen scurt, cît şi pe termen mediu şi lung. Una dintre priorităţile imediate este realizarea obligatorie, cu sprijin guvernamental, a centurii de Sud şi pregătirea centurii de Nord pentru închiderea inelului de circulaţie exterior oraşului şi conectarea lui la Autostrada Transilvania.

Octavian Buzoianu îşi doreşte să redea pietonilor întreg centrul Clujului, pentru aceasta a gîndit măsuri care să permită crearea unei zone pietonale între cele trei catedrale din centrul oraşului. “Îmi doresc să fac din Cluj un oraş în care să poţi merge cu bicicleta la serviciu, îmi doresc ca pistele să fie atît de bine corelate încît să le poţi folosi în deplină siguranţă cînd ieşi cu copilul sau nepotul cu bicicleta”, spune Octavian Buzoianu.

Pentru fluidizarea traficului din zona centrală trebuie create 1-2 inele de circulaţie concentrice cu trafic direcţionat, sens unic şi lumină verde funcţională, pe infrastructura existentă, intersectate de străzi cu sens unic. De asemenea, în punctele critice ale oraşului se impune construirea unor pasaje subterane. În punctele critice ale oraşului, traficul se poate rezolva şi prin construirea unor pasaje subterane, consideră Buzoianu. De asemenea, se impune aprovizionarea unităţilor comerciale din zona centrală exclusiv noaptea, de la 20.00 seara la 8.00 dimineaţa.

Parcări moderne în loc de maşini pe troturare

Creşterea numărului locurilor de parcare este, de asemenea, o provocare pentru care au fost gîndite soluţii. Astfel, pe inelele de circulaţie cu trafic direcţionat Octavian Buzoianu a identificat cîteva zeci de locuri pe care se pot face parcări pe suprafeţe foarte mici – circa 120 de locuri de parcare pe cîte 300 de metri pătraţi. “Am identificat doar pe zona centrală cam 30 – 40 de asemenea locuri pe care se pot ridica astfel de parcări. Sînt foarte eficiente, se folosesc şi în alte oraşe din lume, iar scoaterea unei maşini dintr-un astfel de loc de parcare durează cam 60 de secunde”, explică candidatul independent.

În cartiere se pot construi acelaşi tip de reţele de parcări inteligente supraterane, pe structuri uşoare şi pe suprafeţe mici de teren.

Potrivit programului de guvernare locală propus de Octavian Buzoianu este necesară reevaluarea programului de reparaţii a infrastructurii rutiere cu atragerea de resurse suplimentare extrabugetare (fonduri europene în principal) şi corelarea obligatorie a programului cu furnizorii de utilităţi pentru reducerea spargerilor repetate ale tramei stradale.

Transport public

Pentru transportul public, Octavian Buzoianu îşi propune să continue modernizarea parcului auto al municipalităţii şi să păstreze gratuităţile pentru pensionari. “Cred că transportul în comun poate deveni soluţia viabilă pentru mobilitatea urbană, o alternativă la călătoria cu maşina”, a spus Octavian Buzoianu.

Acesta a completat că va acorda o atenţie sporită curăţeniei oraşului în general şi curăţeniei din mijloacele de transport în comun, în special. “În întîlnirile din campanie cu oamenii, foarte mulţi dintre ei s-au plîns de faptul că scaunele din mijloacele de transport în comun sînt murdare.”Mă voi preocupa să rezolvăm acest lucru, este o chestiune simplă, trebuie doar implicare”, a spus Octavian Buzoianu.

Related posts

Leave a Comment