Nou trio internaţional la Gala de deschidere a Festivalului de Operă Viva-Vox

Gala de deschidere a Festivalului de Operă Viva Vox, programată pentru luni, 5 mai 2014, ora 18.30, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, va prezenta publicului clujean, într-un spectacol de mare ţinută artistică, o nouă formulă: tenorul Marius Vlad Budoiu, soprana Brigitta Kelle şi baritonul George Petean, trei staruri autohtone de calibru internaţional.Modificarea distribuţiei a venit în urma anunţului făcut de tenorul Ramon Vargas, în legătură cu imposibilitatea de a ajunge la concertul care îl promova ca şi atracţia principală a debutului de Festival Viva-Vox. Echipa de organizare a fost nevoită să facă acest anunţ public cu 24 de ore înaintea începerii Festivalului de Operă Viva-Vox, primind la rândul lor răspunsul oficial cu întârziere.

Confruntaţi cu această situaţie neprevăzută, organizatorii festivalului i-au adresat o solicitare în scris domnului Marius Vlad Budoiu cu rugămintea de a prelua o parte din Gala de deschidere a Festivalului Viva-Vox, dumnealui fiind singurul artist de acest calibru, accesibil în România.
Din fericire, răspunsul favorabil nu a întârziat, decizia fiind cu siguranţă susţinută de parteneriatul dintre Academia de Muzică “Gheorghe Dima” şi Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, co-realizatori ai acestei Gale de deschidere, ambele fiind instituţii dragi şi apropiate domniei sale.

Noua formulă a Concertului liric extraordinar din deschiderea Festivalului Viva Vox devine, astfel: soprana Brigitta Kele, tenorul Marius Vlad Budoiu şi baritonul George Petean, conducerea muzicală fiind asigurată de maestrul Gheorghe Victor Dumănescu.
Acest nou trio oferă publicului un concert în premieră naţională, care dă valenţe noi Festivalului Viva-Vox, atrăgând atenţia internaţională asupra scenei clujene. Această situaţie-limită cu care s-a confruntat Festivalul Viva-Vox, deşi iniţial nefericită, a ajutat la conştientizarea adevăratului calibru al valorilor lirice autohtone, pe care le privim, poate, cu o obişnuinţă nejustificată. În realitate, ele sunt veritabile staruri internaţionale, apreciate pe cele mai înalte scene lirice ale lumii, astfel că spectacolul acestei Gale va oferi publicului un nivel artistic desăvârşit, precum a fost intenţionat încă de la început.

Motivul principal al absenţei tenorului Ramon Vargas este starea sa de sănătate care s-a înrăutăţit şi care nu îi permite să-şi pună în evidenţă calităţile pentru care este cunoscut pe plan internaţional: „Am o gripă puternică care îmi face imposibilă orice deplasare sau participarea la un concert. Îmi pare nespus de rău să îmi cer scuze pentru acest inconvenient! Am fost foarte entuziasmat la ideea concertării în faţa publicului clujean, pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, îmi făceam planuri de multe luni în acest sens, alături de prietenul meu, Ghiţă Petean”, citează răspunsul oficil al acestuia.

Această situaţie nefericită este compensată, însă, de promisiunea tenorului Vargas de a susţine un spectacol pe scena Clujeană în viitorul apropiat: “sper să pot fi prezent pe scena clujeană cu următoarea ocazie, pentru a contribui la admirabila dumneavoastră iniţiativă artistică”, afirmaţie care ne bucură şi ne permite să programăm un nou concert al tenorului, pe scena lirică clujeană, în premieră pentru România!

Până în prezent sala Operei Naţionale Române din Cluj are un grad de ocupare de 90% pentru Gala de deschidere a Festivalului de Operă Viva Vox, de luni, 5 mai, de la ora 18.30, dovadă a reacţiei pozivite a publicului faţă de anunţul noii formule a spectacolului. Am luat totuşi în calcul eventualitatea cererilor de restituire a contravalorii biletelor, motiv pentru care am discutat cu distribuitorul de bilete EVENTIM, pentru a putea onora astfel de posilbile solicitări începând cu dimineaţa zilei de luni, 5 mai.

Dorim să mulţumim pentru înţelegere şi susţinere comunităţii locale clujene şi publicului, care sperăm să ne sprijine în continuare eforturile de construcţie a brand-ului clujean de renume internaţional, Viva-Vox.

Proiectul a beneficiat de finanţare publică din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca şi Consiliului Judeţean Cluj.

Related posts

Leave a Comment