În mediul rural francez, În Briey, echipe de arhitecți, ingineri și artizani au lucrat din greu pentru reconstrucția acoperișului afectat al catedralei Notre Dame. Tâmplarii au măsurat, tăiat și dăltuit stejarul vechi de secole pentru reconstituirea turlei de 90 de metri la designul său original.
Restaurarea s-a făcut prin combinarea metodelor din trecut cu instrumentele și tehnica actuală.
Înafara atelierelor din Briey, în estul Franței, a fost susținută o repetiție generală pe 20 iulie pentru a se asigura că toate componentele sculptate cu grijă ale arborelui turnului se potrivesc împreună, conform CBS.
Acum patru ani, lumea privea îngrozită când catedrala Notre Dame din Paris era cuprinsă de flăcări.
Pe măsură ce focul s-a intensificat, turnul emblematic al bisericii, construit din stejar și metal, a fost înghițit de flăcări.
Pompierii s-au luptat cu flăcările toată noaptea. În mod uimitor, cea mai mare parte a structurii bisericii a supraviețuit.
Acoperișul masiv din lemn a fost distrus, la fel și turla din secolul al XIX-lea. În curând, însă, catedrala va fi readusă la gloria de odinioară.
Generalul armatei franceze, Jean-Louis Georgelin a fost responsabil de proiect, în timp ce o macara a coborât piesele turlei pe axul de 18 metri.
„Este un moment foarte emoționant, pentru că reconstrucția turnului este faza de timp cheie a reconstrucției catedralei”, a spus el pentru CBS.
Pentru noua turlă a fost desenate peste 300 de schițe
Echipele care lucrează la reconstrucția turnului au folosit planurile originale din secolul al XIX-lea ale arhitectului Eugene Viollet-le-Duc.
Dar s-au bazat pe computere moderne pentru rularea a 1.600 de ore de calcule pentru a afla cum a fost construit și efectele potențiale ale vremii vremii şi timpului.
După ce au fost desenate 320 de versiuni diferite pentru noua turlă, a fost în sfârșit aleasă una pentru construcție.
De asemenea, și tâmplarul Benoit Angheben a fost încântat să facă parte din proiect.
A venit din Belgia la Paris în căutarea de muncă, și s-a trezit parte din cel mai prestigios proiect de reconstrucție al secolului. „A fost ca un vis, nu-mi venea să cred, pentru că atunci când a ars, eram cu toții foarte triști.” a spus el.
Puțul turlei este acum complet și va fi dus la Paris în august pentru a fi amplasat pe acoperișul catedralei.
Lucrările la restul turlei continuă și vor urma, bucată cu bucată, până la sfârșitul acestui an.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis că Notre Dame se va redeschide publicului în 2024, iar generalul Georgelin este încrezător că vor respecta termenul limită.
CITEȘTE ȘI:
Pagina de istorie: Notre-Dame, lucruri stiute si mai putin stiute
Solidaritate: Consiliul Judetean Cluj contribuie la reconstructia catedralei Notre Dame