Boc vrea să schimbe legile TVR şi Radioului Public

Premierul Emil Boc a declarat miercuri că va propune partenerilor de guvernare modificarea legilor de funcţionare ale SRTV şi SRR pentru depolitizarea numirilor în consiliile de administraţie ale posturilor publice şi şi-a exprimat speranţa că şi opoziţia va fi de acord cu acest demers.Boc a spus că depolitizarea celor două instituţii e o “obligaţie morală şi legală” pe care PDL şi-a asumat-o în opoziţie şi o susţine şi acum când este la putere. El a mai spus că va discuta nu numai cu UDMR, partenerii din coaliţie, dar şi cu partidele opoziţiei, PSD şi PNL, sperând că se va ajunge la consens pe acest subiect, informează NewsIn.
Declaraţiile premierului apar în contextul în care plenul Parlamentului a votat recent contra raportului de activitate al TVR pe 2008, ceea ce a însemnat practic demiterea şefului instituţiei, Alexadru Sassu.
“Mâine vom propune partenerilor de coaliţie să modificăm legea care vizează conducerea radioului şi a televiziunii, astfel încât să fie depolitizate modalităţile de desemnare şi de asumare a conducerilor celor două instituţii. Încă din perioada anterioară PDL nu şi-a desemnat membri în consiliile de admnistraţie spunând foarte clar că, până când nu se schimbă procedura de numire care să nu aibă de a face direct cu partidele politice nu ne vom desemna reprezentanţi în CA. Din punctul meu de vedere, ce am spus în opoziţie rămâne valabil şi când suntem la putere”, a declarat, miercuri, Emil Boc.
El a susţinut că trebuie găsită o soluţie convenabilă partidelor politice, dar şi interesului public ca cele două instituţii să aibă o lege care să le garanteze independenţa politică. Deşi a evitat să spună care este soluţia pe care o agreează, sau dacă sprijină forma legii aşa cum a ajuns ea de la Camera Deputaţilor, primul-ministru a spus că este nevoie de creşterea rolului societăţii civile în desemnarea conducerilor SRR şi SRTv. “Trebuie găsit un alt mecanism care să nu mai fie legat de partidul aflat la putere, cu implicarea specialiştilor, a societăţii civile (…) Sper că specialiştii pe care îi avem în comisiile de cultură de la Senat şi Camera Deputaţilor vor găsi cea mai bună formulă pentru viitor. Ceea ce este acum este clar că nu e bine”, a spus primul-ministru.
Boc a precizat că UDMR va fi primul oferat să colaboreze la acest demers, în calitatea Uniunii de aliat la guvernare, însă invitaţia se adresează şi partidelor din opoziţie. “Urmează ca discuţiile să înceapă de mâine, o vom propune în primul rând partenerilor de coaliţie şi urmează cei de la PNL şi PSD. Dacă şi acum refuză dialogul… Noi le oferim ocazia să facem această lege bună (…) Cred că este o obligaţie morală, dar şi legală în cele din urmă de a face ceea ce trebuie şi în ceea ce priveşte conducerile celor două instituţii”, a concluzionat Emil Boc.
Potrivit legii 41 din 1994, locurile vacante în consiliul de administraţie al fiecărei societăţi sunt anunţate public în termen de 15 zile. Comisiile pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, reunite, organizează audieri publice pentru candidaţi şi prezintă Parlamentului propuneri pentru ocuparea locurilor vacante în termen de 30 de zile de la data anunţării.

Depolitizarea TVR şi SRR – o poveste fără sfârşit

Modificarea legii de funcţionare a TVR şi SRR a fost iniţiată încă din 2005 de către deputata pe atunci PNL Raluca Turcan. Nu o dată, ci de mai multe ori, proiectele fiind rând pe rând retrase în acelaşi an. Un an mai târziu, Turcan revenea cu un nou proiect de lege care pleda pentru depolitizarea instituţiilor publice de televiziune şi radio numai că acesta a primit votul Camerei Deputaţilor, dar a stat apoi doi ani prin comisiile Senatului pentru a fi în cele din urmă respins de acesta.
În urmă cu un an, un grup de parlamentari ai PDL au iniţiat un nou proiect de lege de modificare al TVR. Nici acesta nu a avut prea mult succes. A picat în Camera Deputaţilor în vara anului trecut, în prezent acesta aflându-se pe masa Senatului.
Conform propunerii legislative, Consiliile de Administraţie ar urma să fie compuse din 13 persoane, faţă de 10 cât sunt în prezent, dintre care una îndeplineşte rolul de preşedinte, iar restul de 9 fiind nominalizaţi din partea grupurilor parlamentare (7 membri), Preşedinţie (1 membru), Guvern (1 membru), personalul de specialitate al SRTV şi SRR (1 membru), grupul parlamentar al minorităţilor, alta decât cea maghiară (1 membru) şi societatea civilă (2 membri).
Noua lege prevede ca membrii Consiliilor de Administraţie ale SRR şi SRTV nu au voie să îndeplinească funcţii în structurile de conducere a partidelor, să fie membri ai Parlamentului sau Guvernului, sau să fie în structurile de conducere a acestora. De asemenea, este incompatibilă funcţia de membru într-un Consiliu cu cea în cadrul autorităţilor administraţiei publice sau locale.
Membrii Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor au mai introdus şi posibilitatea ca unui membru al Consiliului de Administraţie să-i fie prelungit o singură dată mandatul, care în noua lege este de cinci ani.

Related posts

Leave a Comment