Nobelul pentru Pace, acordat organizaţiei care se ocupă de distrugerea armelor chimice din Siria

Prestigiosul Premiu Nobel pentru Pace a fost atribuit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, pentru “eforturile sale de a elimina armele chimice”. Printre favoriţi s-a numărat activista pakistaneză Malala Yousafzai, ale cărei şanse au fost totuşi diminuate de vârsta sa: 16 ani, transmite RFI România.
Premiul Nobel pentru Pace revine Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), susţinute de ONU. Premiul a fost acordat Organizaţiei “pentru eforturile sale importante pentru eliminarea acestui tip de arme”.

Şi, aşa cum arată Comitetul în mesajul de motivaţie, recentele evenimente din Siria, în care au fost folosite arme chimice, au subliniat nevoia de a dubla eforturile de a distruge aceste arme. Există câteva state care nu fac parte din Organizaţie. Iar “anumite state precum Statele Unite şi Rusia nu au respectat termenul limită dat de comunitatea internaţională pentru a-şi distruge armele chimice, termen care era aprilie 2012”, mai atrage atenţia Comitetul Nobel. Prin atribuirea acestui premiu Nobel pentru Pace Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, “Comitetul Nobel îşi doreşte să contribuie la eliminarea armelor chimice”.

Necunoscută marelui public, organizaţia cu sediul la Haga a fost fondată în 1997, pentru a pune în aplicare Convenţia privind interzicerea armelor chimice, semnată pe 13 ianuarie 1993.

Organizaţia a ajuns în centrul atenţiei luna trecută, după ce a fost însărcinată printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU să supervizeze distrugerea până pe 30 iunie 2014 a importantului arsenal chimic deţinut de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Siria de pildă nu a semnat încă respectiva convenţie la care România este însă parte.

Şi anul trecut, Nobelul pentru Pace a fost câştigat tot de o organizaţie. Mai exact, de Uniunea Europeană, pentru “cele şase decenii de contribiţii la pace, reconciliere, democraţie şi drepturile omului în Europa”. Printre câştigătorii trecuţi ai Nobelului pentru Pace îi amintim pe Nelson Mandela, Desmond Tutu, Elie Wiesel, Lech Walesa, Maica Teresa şi chiar preşedintele Barack Obama, în 2009.

Număr record de candidaţi în 2013

Anul acesta au fost 259 de candidaţi, un număr record. Numele lor nu sunt făcute publice. Cei mai mulţi observatori pariau totuşi pe Malala, adolescenta de 16 ani, împuşcată în cap de talibani pentru că a pledat pentru dreptul la educaţie al fetelor în Pakistan. Ea a fost recompensată joi cu Premiul Saharov oferit de Parlamentul European. Modestă, ea spunea însă că “e puţin cam devreme” să obţină Nobelul.

Un alt candidat a fost medicul congolez Denis Mukwege, care le oferă ajutor femeilor care au fost victime ale unor violenţe sexuale. Violul e folosit ca “armă de război” în Republica Democratică Congo.

Alt nume a fost cel al activistului bielorus pentru drepturile omului Ales Beliaţki, încarcerat într-o ţară prezentată adesea ca “ultima dictatură din Europa”.

Au fost menţionate de asemenea numele activiştilor în domeniul drepturilor omului Liudmila Alekseeva, Svetlana Ganuşkina şi Lilia Şibanova sau ONG-ului Memorial.

Related posts

Leave a Comment