Au trecut mai bine de 50 de ani de la ultimele însemnări ale lui Avram Mihai, un om “cu carte” care a aşternut pe hârtia, acum învechită de vreme, o parte însemnată din trăirile sale.
Pentru a afla cine a fost Avram Mihai şi cât de valoroase sunt scrierile şi memoriile lui, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, invită publicul la lansarea de carte “Amintiri”, redactat de nepoata sa, Anca Băltan şi apărut la Editura Actual, Cluj-Napoca.
Evenimentul va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca, în Sala Reduta, vineri, 8 noiembrie 2024, ora 18:00.
Scris cu sinceritate și talent, volumul este o lectură captivantă, instructivă şi care face referire la o perioadă a istoriei Transilvaniei pe care Avram Mihai o prezintă din ipostaza de martor ocular.
Volumul a fost inițial o serie de patru caiete scrise de mână, cu creion chimic. Autorul lor, Avram Mihai, s-a născut la Lancrăm, în 10 mai 1897. După ce a absolvit primii șase ani de școală în satul natal, a fost obligat să muncească de foarte tânăr și a practicat meserii foarte diverse: ajutor de pantofar, calfă de cojocar, laborant la un farmacist sas și poștaș. Avram Mihai reușește să se angajeze la CFR Sibiu și să-și continue studiile. Este martor la foarte multe evenimente istorice: zborul lui Aurel Vlaicu, mobilizarea la oaste în Imperiul Austro-Ungar, retragerea germanilor din Alba Iulia și intrarea armatei române, dar şi la preluarea instituțiilor transilvane de către autoritățile române după Marea Unire din 1918. Este însoțitorul vagonului de tren cu care Vasile Lucaciu pornește în campanie electorală prin România Mare, imediat după război.