Vezi cum poți participa la un recital de excepție cu ocazia Zilei Culturii Japoneze

Clujenii și toți cei interesați sunt așteptați la cea de-a VI-a ediție a Zilei Culturii japoneze.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei joi, 7 noiembrie 2024, de la ora 18:00, fiind organizat de către Centrul de Studii Japoneze Sembazuru.

Invitatul special din acest an este artista Chiyo Hagiwara (Japonia) care va susţine două recitaluri, în cadrul spectacolului. Programul va începe cu un recital de senzosho urmat de un recital de pian꞉ Carl Filtsch, Joseph Filtsch.

Recitalul de senzonsho oferit de pianista Chiyo Hagiwara în deschiderea evenimentului “Ziua culturii japoneze” este inedit în România. Chiyo Hagiwara este absolventă a Colegiului de muzică din Tokyo. Întâlnirea cu România i-a prilejuit nu numai inițierea în lucrările lui Carl Filtsch cu ajutorul experţilor în opera acestuia, Csiky Boldiszar și Csiky Boldiszar Jr., dar și ocazia de a studia compoziția muzicală cu marele maestru Csiky Boldiszar, la Târgu-Mureș.

În ultimii ani, profilul pianistei japoneze se completează cu acela de interpret de top senzonshō, interpretându-și propriile compoziții sau muzică contemporană, în această manieră. Senzonshō 千尊鐘 – în traducere literală “1000 de clopoței ai recunoștinței”, este un concept creat de Chiyo Hagiwara pentru a denumi un stil de interpretare personal, unic, folosind clopoțeii budiști de tip Kujo Orin, ce produc sunet prin lovirea cu un bețișor; Kujo Orin a fost un producător de accesorii pentru altarele budiste, de la începutul sec. XX.

Cu această ocazie, interpreta japoneză va oferi Muzeului Etnografic al Transilvaniei o taiguruma (dorada jucărie amuletă), confecționată de Kaori Moriyama, meșter artizan al studioului Miyaji de jucării pentru sanctuarul imperial Kagoshima, singurul manufacturier de acest gen de jucării religioase din Japonia contemporană.

Related posts

Leave a Comment