Pregătirile de iarnă sunt aproape finalizate în satele din Munții Apuseni. Acolo, nu există rețea de alimentare cu gaz metan, iar aprovizionarea cu lemne este esențială pentru încălzirea clădirilor publice, inclusiv școli.
Temperaturile negative sunt deja semnalate în fiecare dimineață în satele din Munții Apuseni. Foarte multe dintre aceste localități nu sunt legate de rețelele de alimentare cu gaze naturale, astfel că membrii acestor comunități se bazează în primul rând pe lemne pentru a-și încălzi casele, dar și instituțiile publice, de la sediile primăriilor la cabinete medicale sau la școli. Deja, cele mai multe dintre pregătirile pentru iarnă au fost finalizate, iar instituțiile publice sunt deja aprovizionate cu lemne de foc. În multe dintre comunități, lemnele de foc provin din pădurile care aparțin composesoratelor care au fost înființate încă din secolul al XIX-lea ori administrațiilor locale, care au fost împroprietărite pe vremea Regelui Ferdinand I al României.
De aceea, membrii comunităților respective au reușit să se aprovizioneze la prețuri relativ mici. Însă, cei care se bazează pe lemnele de foc cumpărate de pe piața liberă, trebuie să scoată din buzunare sume mai mari de bani. În general, în județul Cluj, un metru ster de lemne de foc costă între 180 și 280 de lei, în funcție de calitatea lemnului și de esența lemnelor oferite spre vânzare de către proprietari privați. Direcția Silvică Cluj vinde, în schimb, lemne la palet. Prețul variază între 510 lei pentru un palet de lemn de esență moale la 710 lei pentru un palet de lemn de esență tare. Angajații direcției de stat oferă și transport, contra cost, până la casele cumpărătorilor.