Maraton de povești românești în format audio, oferit de Teatrul “Puck”

Ziua Culturii Naționale și împlinirea, în data 15 ianuarie 2023, a 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu vor fi marcate în cadrul Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca prin difuzarea pe pagina https://www.facebook.com/teatruldepapusi.puck a unei serii de povești în format audio, în lectura actorilor instituției.

Prima poveste va putea fi ascultată, așadar, duminică, 15 ianuarie, de la ora 10:00. Este vorba de „Doi feți cu stea în frunte”, în lectura actorului Iulian Lungu. De la ora 12:00, pe pagina de Facebook a instituției va fi postată povestea audio „Neghiniță”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în lectura Angelicăi Pamfilie. Maratonul celor mai iubite povești românești va continua de la ora 16:00 cu povestea „Păcală în satul lui”, de Ioan Slavici, în lectura lui Ionuț Constantinescu. De la ora 18:00, va fi postat basmul „Prâslea cel voinic și merele de aur”, de Petre Ispirescu, în lectura actorului Călin Mureșan. Cea din urmă poveste în format audio care va fi postată în această zi va fi „Făt Frumos din lacrimă”, de Mihai Eminescu. Toate înregistrările vor fi difuzate gratuit.

????????? ?? ????? ?? ??????
La sediul instituției este programat pentru sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 11:00, spectacolul „Teatrul Umbrelor”/ „Árnyak színháza”, în regia și dramatizarea lui Rumi László.
Povestea începe într-un orășel de provincie, al cărui teatru își închide porțile. Bătrâna doamnă sufleur, Ofelia, stinge luminile rampei. Luându-și rămas bun de la scenă, ea este copleșită de amintiri și are senzația că este urmărită. Ajungând în odaia ei se instalează în balansoar și surprinde ființele misterioase care o urmăreau: umbrele personajelor pe care le cunoștea din spectacole. Ele se adăpostesc în căsuța doamnei, dar gălăgia pe care o fac atrage mânia proprietarului, fiind amenințată cu evacuarea. Ofelia se hotărăște să adune umbrele neastâmpărate într-o trupă de teatru pentru a prezenta scene din vechile spectacole. Teatrul Umbrelor va porni într-un turneu mondial și va avea succese după succese. Umbre de personaje din toată lumea i se alătură, până când, într-o zi, apare silueta unui personaj misterios.
Regia și dramatizarea: Rumi László.
Scenografia: Molnár Jacqueline.
Compozitor: Bakos Árpád.
Asistent regie: Pünkösti Laura.
Distribuția: Balogh Dorottya, Patka Ildikó, Péter Izolda, Laura Pünkösti, Domokos Szabolcs, Kötő Áron, Mostis Balázs și Szűcs Tamás.
Instrumentist: Horváth Jonathán.
Spectacolul va fi prezentat în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

„????? ? ???? ?? ?????”
Totodată, duminică, 15 ianuarie, de la orele 11:00 și 12:30, pe aceeași scenă va fi prezentat spectacolul „Motanul încălțat”, după Charles Perrault, în regia lui Cristian Nedea.
Povestea clasică e reinterpretată, propunerea regizorului respectând rețeta unui love story, dar unul pisicesc prin excelență.
„Pentru Motanul încălțat, lumea e doar un decor și oamenii sunt doar o figurație necesară. Întreaga relație cu stăpânul este văzută aici ca o simplă unealtă a îndeplinirii destinului pisicesc”, subliniază regizorul.
Spectacolul „Motanul încălțat” este o creație colectivă coordonată de Cristian Nedea.
Distribuția și interpretarea muzicală este alcătuită din Ionuț Constantinescu, Ion Iurcu și Iulian Lungu.
Scenografia și pictura sunt semnate de Elena Ilaș, sculptura de Florin Marin, iar ilustrația muzicală de Ion Iurcu. Coordonarea muzicală a fost asigurată de Arona Bogdan.
Spectacolul va fi prezentat în limba română. Vârsta minimă recomandată este de trei ani.

Related posts

Leave a Comment