Lovitură pentru Emil Boc: Anularea licitației pentru centura metropolitană naște scandal electoral

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură asumat de primarul PNL al Clujului, Emil Boc, a fost construirea centurii metropolitane. Însă licitația pentru cel de-al doilea tronson al centurii a fost anulată în plin sezon electoral, în condițiile în care una dintre temele de campanie va fi tocmai traficul rutier imposibil din Cluj.

Primăria Cluj-Napoca nu este la primul eșec pe această temă. Proiectul centurii metropolitane a fost amânat și iar amânat, vreme de câțiva ani. În fine, în februarie 2023, cel de-al doilea tronson al centurii a fost scos la licitație, însă, în aprilie 2023, licitație a fost anulată.

În aprilie 2024, după un an după prima anulare, consilierii locali au aprobat creșterea prețului tronsonului de la 1,6 la 1,7 miliarde de euro și au scos-o, din nou, la licitație. A fost depusă o singură ofertă, din partea consorțiului Con-A Operations – Dimex 2000 Company – Concelex – Hydrostroy Bulgaria – Automagistral Pivden Ucraina. Însă această ofertă a fost cu 30 la sută mai mult decât prețul estimat.

Primarul Emil Boc a declarat că legea prevede că, în mod excepțional, contractul poate fi semnat la o valoare cu maxim 15 la sută mai mare decât cea estimată la începutul licitației, însă, în acest caz, prețul ofertat era mult prea mare. El a cerut avizul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, care a recomandat anularea licitației. Acest lucru s-a întâmplat în ședința de Consiliu Local din 29 aprilie.

Anularea licitației este o grea lovitură pentru Emil Boc, care a înregistrat un nou eșec major. Până acum, primarul Clujului a eșuat să realizeze proiecte care să răspundă celor două mari probleme cu care se confruntă comunitatea: locuințele prea scumpe și traficul imposibil.

Emil Boc și-a legat numele de două cartiere, promise în 2026: Cartierul Lombului și Cartierul Tineretului. Nici unul nu a fost realizat. Nu a fost realizat nici proiectul Cluj Innovation City. De asemenea, proiectul cartierului Borhanci – Casa Lux a rămas doar pe hârtie, așa cum a rămas și Cartierul Soporului.

Un alt eșec de care și-a legat numele este cel al Spitalului Regional de Urgență, promis de conducerea Alianței PNL-PD în 2005, într-o conferință de presă organizată de Emil Boc în Sala de Sticlă a Primăriei.

Emil Boc nu a reușit să amenajeze nici măcar pista de biciclete pe malul Someșului Mic între Florești și Apahida, pentru care municipalitatea a primit bani europeni prin proiectul Cluj Bike. Acum, proiectul ar putea fi scos de la naftalină prin intermediului unei propuneri de culoar verde-albastru.

De asemenea, tot la capitolul eșecuri pot fi numărate și proiectele metroului și trenului metropolitan, promise de mulți ani și rămase pe hârtie.

Concurenții politici ai lui Emil Boc au profitat de aceste eșecuri. Deputatul Sabin Sărmaș, care candidează ca independent la Primăria Cluj-Napoca, i-a cerut demisia.

La rândul său, deputatul Viorel Băltărețu, candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Cluj-Napoca, a declarat că Emil Boc a dat dovadă de secretomanie și ineficiență.

“Primăria se face vinovată de lipsă de transparență și un management ineficient al proiectului. Pe de o parte, anunțul oficial al anulării licitației a ajuns azi doar la câteva ziare clujene, fără nicio explicație despre motivele anulării. Apoi, i-au trebuit Primăriei mai mult de 5 luni să analizeze unica ofertă prezentă în licitație, pentru a decide anularea ei, fără să prezinte și motivele”.

Deputatul clujean a arătat că centura Bihariei a atras la licitație 6 ofertanți, iar inelul metropolitan al Oradei, 9 ofertanți. El a argumentat că documentația proastă pregătită de echipa din primărie e cauza principală a lipsei interesului constructorilor pentru centura Clujului.

“În studiul de fezabilitate era inclusă toată centura, de la Căpuș la Apahida – 1.4 miliarde de euro. Nu ați reușit să gasiți o soluție de finanțare. V-am propus mai multe variante, pentru cei 400 milioane de euro care lipseau, ca să scoatem toată centura la licitație o singură dată. Ați tăiat proiectul cu regula de trei simplă și l-ați împărțit în bucățele, ne-am trezit la sfârșit că nu vin constructorii. Nu sunteți în stare să puneți prețurile și condițiile corecte”, a mai spus Viorel Băltărețu.

“Am pierdut foarte mult timp, eu nu mai am încredere că puteți duce acest proiect la finalizare”, a adăugat Viorel Băltărețu.

Related posts

Leave a Comment