Lansarea „Inelului cu smarald”, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca invită publicul joi, 23 martie 2023, de la ora 17:00, la lansarea volumului „Inelul cu smarald” a scriitoarei Olivia Mândruțiu-Rusu.

Vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Mircea Petean, directorul Editurii Limes din Cluj-Napoca; Constantina Raveca Buleu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj și Ovidiu Pecican, profesor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Cu această ocazie, vor fi expuse lucrările de pictură realizate de doamna Olivia Mândruțiu-Rusu.

„Inelul cu smarald” (2023) este al treilea roman al Oliviei Mândruțiu-Rusu, după „Pas în trei” (Editura Ardealul, Cluj-Napoca, 2011) și „Mesteceni și rafturi” (Editura Limes, 2020). Devoțiunea autoarei pentru creație se topește în nevoia de reprezentare, concurând zvâcnirile sublime ale artei. Viziunea estetică despre lume și viață concentrează elemente distincte, ce-i conferă prozei prospețime și originalitate. Organizate într-o construcție epică riguroasă, evenimentele situate în spațiu și timp țin de edificiul unei narațiuni în care particularitățile artistice se metamorfozează ca un mod propriu de a gândi, a simți și a reacționa, considerând romanul o creație deschisă ca desfășurare a acțiunii – rodul unui spirit inventiv, dominat de o măiestrită intuiție. Fiecare episod aduce elemente esențiale și neapărat necesare pentru firul epic și pentru reliefarea personajelor. Scriitoarea știe să își țină cititorul tot mai aproape și să îl cucerească, atrăgându-l într-un fel de joc ontologic de-a modalitățile existenței, de-a realul și imaginarul unui fantastic identitar, de-a necesarul și posibilul, de-a metafizica aliată cu estetica, într-o carte vie, sinceră, în care individualitatea imaginii este însăși perenitatea ei.

Olivia Mândruțiu-Rusu excelează în stârnirea și întreținerea interesului pentru exercițiile spiritului, în țâșnire continuă. Arta sa este, în mod deosebit, aceea a unui regizor al ideilor. O seducătoare perspectivă o au nucleele declanșatoare ale jurnalului și ale labirintului, acestea deschizând, prin ramificație, agenții narării: un labirint interior, al frământărilor și al căutărilor, cât și un labirint exterior, amintind curgerea continuă a vieții spre moarte și a morții spre viață. „Inelul cu smarald” ne abate de la principiul ca înțeles epic a unei creații masive, printr-un limbaj capabil să exprime poezia sentimentelor omenești, frumusețea tainică a naturii, farmecul atmosferei create. Esența confesiunilor depășește aparentele revărsări sentimentale, pentru că vocea narativă este amplificată de simțul artistic deosebit de rafinat, stabilind relația: autor-narator, narator-personaj, personaj-mesaj, mesaj-comentator, într-o autentică poetică a povestirii. Roman al camuflării sacrului în profan, „Inelul cu smarald” unește tumultul imagistic al erupțiilor fantastice cu stringența ordonatoare a datului uman. Destinul protagonistei argumentează și întărește semnificația titlului romanului, devenit metaforă și simbol. Eroina își impune tiparul său de existență, pentru că tot ce dă prețul vieții este iubirea.

Related posts

Leave a Comment