Incidenţa cancerului de col uterin, mult mai mare în România decât în alte ţări europene

Incidenţa cancerului de col uterin este dublă în România, în comparaţie cu incidenţa europeană. Însă lucrurile se pot îmbunătăţi, spune reprezentantul Institutului Oncologic din Cluj, Patriciu Achimaş-Cădariu, fost ministru al Sănătăţii. Cum? Prin combinarea unor programe de vaccinare cu programe de screening. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de promovare a mijloacelor de prevenţie a cancerului de col uterin.

România ocupă un nedorit loc fruntaş în Europa din punctul de vedere al incidenţei şi mortalităţii provocate de cancerul de col uterin. Astfel, rata mortalităţii este de 14,2, de patru ori mai mare decât rata medie europeană, de 3,7. În fiecare an, 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală. Cancerul de col uterin este cea de-a doua formă de cancer răspândită în România, după cancerul mamar. Totuşi, există şi speranţe. Mortalitatea provocată de acest tip de cancer poate fi redusă semnificativ dacă programele de vaccinare sunt combinate cu cele de screening, este de părere fostul ministru al Sănătăţii, profesorul universitar Patriciu Achimaş-Cădariu. ”Însă, pentru ca aceste programe să fie eficiente, trebuie ca populaţia să fie bine informată”, mai spune oficialul citat.

 

Ştiinţa medicală a făcut progrese importante şi poate ajuta la îmbunătăţirea situaţiei, mai spune Patriciu Achimaş-Cădariu. Ideea îmbinării programelor de vaccinare cu cele de screening este susţinută şi de alţi reprezentanţi ai Institutului Oncologic şi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj. Medicii clujeni afirmă că astfel de măsuri ar fi eficiente şi pentru statul român, pentru că, dincolo de salvarea unor vieţi omeneşti, şi pentru autorităţile sanitare este mai ieftină prevenţia decât tratamentul.

 

Related posts

Leave a Comment