Hunor Kelemen, împotriva retragerii dosarului Roşia Montană de la UNESCO

UDMR nu este de acord cu retragerea candidaturii Roşiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO. ”Categoric, e bine să păstrăm acel patrimoniu”, a spus la RFI preşedintele UDMR Hunor Kelemen, fost ministru al Culturii.

”E o discuţie extrem de importantă şi sensibilăl. România, anul trecut, Guvernul Cioloş a mai retras un dosar de la UNESCO în ultimă fază, înainte de votul de la Adunarea Generală, deci nu ar fi o noutate. Fiindcă unii au spus că nu se poate retrage”, a spus liderul UDMR.

 

Hunor Kelemen nu a fost însă de acord cu modul în care ministrul Culturii din Guvernul Cioloş a depus candidatura în ultimele zile de mandat, însă nu agreează nici varianta premierului Mihai Tudose de a retrage dosarul de la UNESCO.

 

”Nu neaparat retragerea dosarului rezolvă o problemă, cum nici înaintarea dosarului în ultima clipă nu cred că a fost un gest extrem de bine pregătit din partea Ministerului Culturii, fiindcă Ministerul Culturii a trimis, nu Guvernul (Guvernul Cioloş n.r.). Dar e o discuţie mult mai serioasă decât să ne pronunţăm într-o singură propoziţie că e bine sau nu e bine. E bine să păstrăm acel patrimoniu, categoric. Acel patrimoniu mondial, unic, din acest punct de vedere eu cred că prima responsabilitate asta este. După aceea putem discuta restul”.

 

În opinia sa, România nu ar trebui să plătească despăgubiri către Gabriel Resources, compania canadiană care a dat Bucureştiul în judecată la Curtea de Arbitraj de la Washington, cerând despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

 

”Ar trebui văzut ce se va întâmpla cu acel proces, eu cred că România nu ar trebui să plătească nicio despăgubire. Şi trebuie văzut cum vom proteja patrimoniul construit şi arheologic de la Roşia Montană. Eu, când am fost ministru, am păstrat pe listă tot ce înseamnă patrimoniul protejat la Roşia Montană şi nu am fost de acord cu scoaterea de pe lista monumentelor istorice. Acest lucru a însemnat o protejare legală şi o protecţie legală, dar, sigur, lucrurile sunt extrem de complicate”, a adăugat Hunor Kelemen.

 

Premierul Mihai Tudose a declarat recent că va încerca retragerea candidaturii Roşiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO.

Related posts

Leave a Comment