Fosila unei noi specii de mamifer, descoperită de cercetători UBB lângă Alba Iulia

Un grup de cercetători de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a descoperit o nouă specie de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor.Descoperirea a fost făcută publică printr-un articol apărut în prestigioasa revistă Comptes Rendus Palevol. Acesta prezintă progresele realizate în cunoașterea faunelor fosile de microvertebrate continentale, care au trăit la sfârșitul Cretacicului pe așa numita „Insulă Hațeg”. Această fostă insulă este de notorietate pentru procesele de nanism care au afectat faunele de dinozauri datorită izolării.

Articolul semnat de doi universitari clujeni – Prof. dr. Vlad Codrea şi drd. Alexandru Solomon – alături de alți doi colegi – Dr. Marton Venczel (Oradea) şi Dr. Thierry Smith (Bruxelles) – prezintă o nouă specie de mamifer multituberculat, Barbatodon oardaensis, aparținător Familiei Kogaionidae. Acest mamifer primitiv a viețuit practic în preajma dinozaurilor, iar grupul din care provenea a cunoscut după Cretacic o diversificare și o răspândire spre Europa occidentală.

Noua specie descoperită lânga Alba Iulia, la Oarda de Jos, pe Valea Sebeșului, demonstrează o mai mare diversitate a multituberculatelor cretacice din Transilvania decât se cunoștea până în prezent, fapt deosebit de important pentru înțelegerea evoluției grupului în ansamblu.

Related posts

Leave a Comment