Europarlamentarul Daniel Buda negociază mai mulți bani pentru fermieri

Uniunea Europeană își regândește bazele Politicii Agricole Comune, iar un clujean se află printre cei care negociază viitorul acestui instrument european. Este vorba de europarlamentarul PNL/PPE Daniel Buda, membru al comisiei de agricultură din Legislativul european. Practic, în acest moment, se confruntă două viziuni. Cea susținută de statele nordice presupune utilizarea banilor europeni pentru combaterea schimbărilor climatice, inclusiv prin renaturarea unor zone folosite în prezent pentru agricultură. Cea susținută de statele sudice ale Uniunii Europene, inclusiv de România, afirmă că schimbările climatice sunt combătute mai bine printr-o agricultură durabilă, care presupune și respectarea dreptului fermierilor la un trai decent.

În esență, fiecare grup de state se luptă pentru propriile sale interese. Statele nordice, care au puține suprafețe pretabile pentru agricultură, dețin loturi mari de teren cu vegetație naturală și doresc mai mulți bani pentru proprietarii terenurilor forestiere. Pe de altă parte, statele sudice au terenuri agricole fertile și doresc ca banii alocați de Uniunea Europeană pentru Politica Agricolă Comună să fie folosiți în primul rând pentru agricultură și pentru dezvoltare rurală, iar suprafețele împădurite să fie protejate prin banii alocați pentru Mediu, nu pentru Agricultură.

Unul dintre cei mai activi negociatori pentru drepturile fermierilor este europarlamentarul clujean Daniel Buda, reprezentant al PNL/PPE și membru al Comisiei de Agricultură a Parlamentului European. Daniel Buda cere plăți mai echitabile pentru fermieri, pentru că, în general, veniturile generate direct de activitățile agricole sunt cu 40 la sută mai mici decât cele generate de alte sectoare, în ciuda faptului că sectorul agricol este unul deosebit de important pentru Uniunea Europeană. În total, în Uniune, există aproximativ 10 milioane de exploatații agricole, iar 22 de milioane de persoane muncesc regulat în acest sector. România este unul dintre marii producători agricoli europeni, de aceea, interesele românești coincid aproape în totalitate cu cele ale țărilor care insistă pentru respectarea principiului potrivit căruia fondurile alocate Politicii Agricole Comune (PAC) trebuie utilizate în primul rând pentru agricultură.

”Banii acordați prin PAC reprezintă un sprijin real pentru asigurarea durabilității fermierilor, securității alimentare, dar și pentru păstrarea vitalității spațiului rural!

În plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a avut loc o dezbatere extrem de importantă pe marginea reformei Politicii Agricole Comune, înainte de supunerea la vot a celor trei rapoarte: Politica agricolă comună – sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, Politica agricolă comună: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, Politica agricolă comună – modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente. Noua PAC este mai echitabilă, mai verde, cu obiective mai ambițioase în ceea ce privește clima, mediul și bunăstarea animalelor.

În intervenția pe care am avut-o, am subliniat faptul că fermierii se află în prima linie în ceea ce privește asigurarea securității alimentare, combaterea schimbărilor climatice și sunt factori decisivi pentru păstrarea biodiversității. Astfel, statele membre au responsabilitatea elaborării unor Planuri Naționale Strategice, care să aibă în centru fermierii și să garanteze durabilitatea acestora”, afirmă europarlamentarul Daniel Buda.

De la microfonul Parlamentului European, Daniel Buda a declarat: ”Suntem la capătul unor dezbateri complicate, dar în același timp, la începutul unui drum lung de implementare a unei politici, care va influența viața fermierilor în următorii ani.

PAC-ul le va permite fermierilor europeni dezvoltarea și modernizarea fermelor, le va oferi un trai mai bun și un viitor mai sigur pentru copiii și familiile lor, dar și un sprijin real în eforturile de a păstra vitalitatea spațiului rural.

Indiferent de vreme, de ploaie, arșiță, geruri sau viscole, fermierii au fost și vor continua să fie soldații aflați în prima linie a bătăliei pentru asigurarea securității alimentare, a combaterii schimbărilor climatice și factori decisivi pentru păstrarea biodiversității.

Deși de multe ori afectați de o concurență neloială, din cauza unor politici insuficient de bine ancorate în realitățile din teren, ne-au asigurat tuturor alimente de calitate și la preturi accesibile, iar noi trebuie să ne asigurăm, că își vor păstra această capacitate în viitor.

Banii acordați prin PAC nu reprezintă decât un avans plătit fermierilor pentru hrana de care se bucură în fiecare zi, cei peste  500 de milioane de cetățeni europeni.

Statelor membre le revine astfel responsabilitatea întocmirii unor Planuri Naționale Strategice, care să aibă în centru fermierii, să reducă birocrația și să garanteze  durabilitatea fermelor. Iar Comisia Europeană trebuie să urmărească îndeaproape implementarea acestei politici în fiecare colț al Uniunii Europene deoarece ea reprezintă garanția unei vieți mai bune pentru fiecare dintre dumneavoastră!”

La rândul său, Janusz Wojciechowski, comisar european pentru Agricultură, a transmis următoarele mesaje: „Susțin deplin compromisul politic la care s-a ajuns. Este un rezultat bun și echilibrat care va permite PAC să-și joace rolul în a asigura tranziția spre o agricultură mai durabilă. Avem șansa de a oferi cetățenilor noștri o PAC puternică care va contribui la durabilitatea economică, socială și de mediu.

Mulțumesc tuturor celor implicați pentru acest rezultat. Sunt în mod deosebit multumit de rezultatele la care s-a ajuns în ce privește orientarea spre obiective. Aprobarea PNS, cu setul lor de indicatori, va permite monitorizarea adecvată. În ce privește regulamentele orizontale, s-a ajuns la un acord care consolidează elementele cheie, ținând seama de noul model de livrare. Verificarea eligibilității se va realiza de statele membre, iar CE se va asigura că sistemele din statele membre sunt funcționale. În ce privește sporirea transparenței în PAC, salut noul element în ce privește întreprinderile de grup.

În ce privește finanțarea și gestionarea noii rezerve de crize pe agricultură, avem 450 de milioane de euro pe an, sunt foarte mulțumit. Sunt mulțumit de rezultate.

PAC de una singură nu poate răspunde tuturor provocărilor cu care ne confruntăm. La toate nivelurile de guvernanță, fiecare trebuie să creeze sinergii între politici și agricultori”.

Related posts

One Thought to “Europarlamentarul Daniel Buda negociază mai mulți bani pentru fermieri”

  1. […] Un clujean negociază noile alocări de fonduri europene destinate fermierilor din întreaga Uniune Europeană. Este vorba de liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, membru al Grupului PPE. Practic, în acest moment, se confruntă două viziuni. Cea susținută de statele nordice presupune utilizarea banilor europeni pentru combaterea schimbărilor climatice, inclusiv prin renaturarea unor zone folosite în prezent pentru agricultură. Cea susținută de statele sudice ale Uniunii Europene, inclusiv de România, afirmă că schimbările climatice sunt combătute mai bine printr-o agricultură durabilă, care presupune și respectarea dreptului fermierilor la un trai decent, potrivit ClujToday.ro. […]

Leave a Comment