În Republica Moldova, copiii de 12 ani și peste se pot vaccina anti-Covid

În R.Moldova, copiii de 12 ani și peste se pot vaccina anti-Covid, începând de joi. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu. Imunizarea se va face doar la solicitarea părintelui, tutorelui, reprezentantului legal și cu acordul informat al lor. În acest scop, va fi utilizat vaccinul Pfizer/ BioNTech prin administrarea a două doze la un interval de 21 de zile

În mod prioritar, se recomandă a fi vaccinați copiii care prezintă comorbidități și care prezintă un risc mai mare pentru dezvoltarea formelor grave de COVID-19. Vaccinarea se va efectua la prezentarea actului de identitate național sau străin, cum ar fi certificatul de naștere, buletinul de identitate, pașaportul. De asemenea, se recomandă ca finalizarea schemei complete de vaccinare să fie efectuată cu un vaccin de la același producător, cu respectarea intervalului dintre doze conform instrucțiunii vaccinului.

”Se permite vaccinarea cu vaccinul pe bază ARN mesager doar în cazul exprimării dorinței de vaccinare a părintelui sau reprezentantului legal al copilului în baza unei cereri de solicitare a imunizării pe numele instituției medicale sau medicului de familie”. ”La nivel global, sunt aprobate două vaccinuri pentru imunizarea copiilor împotriva COVID-19 – Pfizer/ BioNTech și Moderna. În prezent, în Republica Moldova, este disponibil vaccinul Pfizer/ BioNTech și cu acesta se va realiza imunizarea copiilor”, afirmă Svetlana Nicolaescu, secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Totodată, autoritățile anunță că decizia de administrare a dozei a treia împotriva COVID-19 a fost avizată pozitiv, iar, în prezent, ”se lucrează la partea tehnică pentru implementare”. ”Ministerul va reveni cu un anunț oficial privind inițierea procesului și mai multe informații detaliate pentru lucrătorii medicali și cetățeni”. ”Decizia din partea autorităților a fost luată și e una pozitivă. Pentru a transpune acest lucru într-un ordin al Ministerului Sănătății este critic să nu avem niciun fel de ambiguitate referitor la categoriile de persoane care sunt eligibile pentru doza booster, referitor la schemele de vaccinare. Vom merge etapizat, așa cum a fost inițiată campania de vaccinare. În primul rând, vor fi eligibili lucrătorii medicali și alte categorii de angajați din prima linie”, a mai menționat Svetlana Nicolaescu.

Să spunem că, pentru prima dată în ultimele două luni, a fost înregistrată o scădere a infectărilor zilnice de Covid-19. Totuși, autoritățile semnalează faptul că numărul celor care aleg să se vaccineze este mic.Peste 20.000 de doze au fost administarte, în ultima săptămâna, cu 20 la sută mai puțin decât cealaltă săptămână.

De la începutul campaniei de imunizare, 906.967 de persoane au schema completă de vaccinare împotriva COVID-19.

Între timp, autoritățile au anunțat că pastila pentru tratamentul Coviv-19 ajunge și în R.Moldova. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat importul de Molnupiravir, capsule 200 mg N4x10. Este este un preparat nou, aprobat de Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) cu indicație specifică pentru tratamentul SARS-CoV-2. Acesta reprezintă un antiviral oral ce reduce capacitatea virsului COVID-19 de a se multiplica în organism, evitând astfel formele grave de boală.

De asemenea, a fost autorizat importul de Remdesivir, un antiviral sub formă de soluție perfuzabilă, folosit în tratarea formelor medii și severe de COVID-19. În Republica Moldova, acesta este utilizat în tratamentul infecției COVID-19 la adulți și la adolescenți (cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 18 ani și cu greutatea de cel puțin 40 kg) cu pneumonie care necesită oxigenoterapie (cu flux de oxigen scăzut sau crescut sau alte forme de suport ventilator neinvaziv, la începutul tratamentului).

În R.Moldova, de la debutul pandemiei, în jur de 355.000 de persoane s-au infectat cu coronavirus, iar peste 8.600 au decedat.

Related posts

Leave a Comment