Clujul ar putea avea primul muzeu al șahului din Transilvania. Inițiativa îi aparține profesorului Emil Sitaru, care este dispus să își doneze impresionanta a colecție de jocuri de șah, strânsă cu ajutorul prietenilor și familiei din toate colțurile lumii.
Șahul sau sportul minții este unul dintre cele mai apreciate jocuri din istorie. Cu origini indiene, șahul a ajuns în Europa în Evul Mediu, iar de atunci a devenit un simbol al inteligenței și al planificării. Profesorul clujean Emil Sitaru, care este de zeci de ani un împătimit al șahului, propune autorităților să creeze un muzeu al șahului. El este dispus să își doneze impresionanta sa colecție, care include piese mai puțin obișnuite, de la cele care conțin simboluri ale Londrei până la cele inspirate din lumea dinozaurilor sau din serialul Star Trek.
Piesele de șah sunt confecționate din materiale diverse, dintre care unele extrem de scumpe, mai spune profesorul Emil Sitaru, la Via Cluj TV.
Profesorul clujean este deja o legendă printre elevii clujeni. El explică acestora problemele de matematică cu ajutorul acestui sport al minții. De asemenea, el realizează adevărate incursiuni în cultură și civilizație cu ajutorul unor piese aparte de șah. În aceste zile, o parte din colecția adunată de profesorul Emil Sitaru poate fi admirată într-o expoziție temporară, găzduită de Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.