Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a făcut o emoționantă incursiune în trecutul istoric al României pentru a scoate în relief personalități marcante ale Marii Uniri, pentru a face posibilă o înțelegere mai profundă a contextului care ne-a întregit ca neam și, mai ales, pentru a înțelege sensul acestei moșteniri numită România.
Prelegerea a fost susținută în cadrul Clubului Rotary Cluj-Napoca și a fost transmisă în direct de Via Cluj Tv.
Cum ne raportăm astăzi la cel mai important moment din istoria noastră și ce facem cu această casă, moștenită la cheie, numită România? Iată concluzia domnului Ioan-Aurel Pop:
„După atâta vreme de pace, de bunăstare și de răsfăț, noi, contemporanii am devenit cârcotași și ne-am gândit să schimbăm istoria după gustul publicului, a unei părți extravagante a publicului, așa că ne place să punem sub semnul întrebării, fără argumente, sau cu false argumente voința de unire a românilor ardeleni. Pretindem că germanofilii erau mai mulți decât erau, exacerbăm superioritatea culturii austro-ungare de care s-ar fi lăsat copleșiți românii ardeleni, nimic nici cu orice preț istoria noastră și ne punem cenușă în cap și când nu ne cere nimeni, ne autoflagelăm, ne auto exilăm și ne ponegrim tot neamul și țara cu un patos demn de o cauză mai bună.