Cum a fost omagiat Iuliu Hossu la Cluj

Vestitorul Marii Uniri, Iuliu Hossu, a fost omagiat la Cluj cu prilejul Zilei Marii Uniri. 

PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, pr. Marius Cerghizan, vicar general, preoți, diaconi, studenți teologi, credincioși (în număr mic, dar prezenți și prin intermediul transmisiei online), precum și reprezentanți ai autorităților locale, între care prefectul județului Cluj, au onorat memoria cardinalului Iuliu Hossu fiind de față la un scurt moment omagial desfășurat în condițiile impuse de pandemie.

La încheierea sfintei liturghii arhierești în catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca – celebrare dedicată memoriei înfăptuitorilor Unirii și la care s-a invocat mijlocirea Fericitului episcop Iuliu Hossu și a Fericiților episcopi greco-catolici martiri pentru credință –, a avut loc un moment de rugăciune și depunerea de coroane de flori la statuia episcopului Iuliu Hossu, primul cardinal al românilor și fericit martir pentru credință, care a vestit Marea Unire românilor adunați la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918.

Statuia a fost amplasată și binecuvântată în Anul Marelui Centenar al Unirii, 2018, în fața catedralei „Schimbarea la Față”, sfânt locaș în care episcopul Iuliu Hossu s-a rugat și din care a păstorit poporul credincios în perioada 1930-1948.

A fost un prilej, pentru episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin, să reamintească acele cuvinte care au fost rostite în 1918, la Alba Iulia, de episcopul Iuliu Hossu: „De acum o Românie mare, una și nedespărțită, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului său… Dreptate și adevăr la temelia României întregite!” – sunt cuvintele pe care, eminentul nostru arhiereu astăzi, Fericitul martir pentru credință Iuliu Hossu, le rostea mulțimilor adunate pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia. Aceleași cuvinte răsună și astăzi în sufletele noastre: dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului său să rămână la baza și la fundamentul României Mari, odată pentru totdeauna. Trăiască România Mare, trăiască toți cei care cred în idealurile sfinte lăsate de Dumnezeu pentru această țară”, a spus ierarhul greco-catolic clujean.

La statuia vestitorului Marii Uniri, Fericitul episcop Iuliu, s-a intonat Imnul episcopilor martiri, care a răsunat la 2 iunie 2019, la Blaj, pe Câmpia Libertății, la beatificarea, de către Sfântul Părinte, Papa Francisc, a celor șapte episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu.

În catedrală, cei prezenți au ascultat în această zi de sărbătoare vocea cardinalului Iuliu Hossu. Înregistrarea cu cardinalul român a fost făcută lângă Bucureşti, unde se afla în domiciliu obligatoriu la mănăstirea Căldăruşani.

Semne de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, sunt și cele cinci fotografii din ziua de 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, între care se află și imaginea de la tribuna oficială, cu momentul citirii rezoluției Unirii de către episcopul greco-catolic Iuliu Hossu. Pozele au fost realizate de fotograful Emanuil Samuilă Mîrza, care le-a aşezat apoi în câteva albume pe care le-a oferit personalităţilor vremii. Cu preţuire, unul dintre aceste albume este păstrat la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, fiind primit de către episcopul eparh, PS Florentin Crihălmeanu, de la fiica marelui savant Alexandru Borza, întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj. Este albumul ce a fost dedicat şi dăruit Vestitorului Unirii, episcopul Iuliu Hossu. Acesta, pentru a-l proteja, l-a încredinţat preotului și savantului Alexandru Borza. Coperta acestui album are inscripția: “Alba-Iulia, în 1 Decembrie 1918. P.S.S. Dr. Iuliu HOSSU Episcopul Gherlei, în semn de recunoștință și devotament. Emanuil S. Mîrza”.

La statuia lui Iuliu Hossu, dar și la statuia Iuliu Maniu, monarhiștii clujeni au depus coroane de flori. Iuliu Maniu a fost președintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei, prim-ministru al Regatului României și a murit în temnița comunistă de la Sighetu Marmației.

Related posts

Leave a Comment