COMENTARIU: “Decât codaş la oraş, mai bine-n satul tău fruntaş”

Guvernul Boc 2 a căzut şi, inevitabil, ex-premierul Emil Boc se va întoarce acasă.Există un proverb potrivit căruia “Capul plecat nu este tăiat de sabie”. Urăsc acest proverb! Consider că dacă nu este în măsură să stea demn şi mândru pe umeri, atunci e mai bine să fie tăiat. Nu poţi privi doar în ţărână. N-ai perspectivă. Şi-n fond, suntem fiinţe bipede, vertebrate, fapt care impune verticalitate.
Din păcate domnul Emil Boc a scăpat din vedere acest aspect. Şi-a plecat capul şi a executat orbeşte ordinele domnului Băsescu, fără a se gândi la implicaţii şi consecinţe.
Dacă era un alt premier, din altă zonă a ţarii, poate că nu m-ar fi deranjat atât de mult, eşecul guvernării PDL-iste. Nu sunt fan PDL – Doamne fereşte! Aş fi gândit în sinea mea, despre ineficienţa guvernării, în termenii lui Agârbiceanu: “Mitici! Ce să le faci? N-ai ce le face! Atâta pot!” Însă “eşuarea” lui Boc mă deranjează. Mi-a atins o coardă sensibilă. Mi-a lezat “statutul” de ardelean, de om aşezat şi cumpătat, mândru şi demn, neacceptând compromisuri. Eşecul său, în opinia mea, este o palmă dată Ardealului.
Cum se va întoarce domnul Boc la Cluj? Cum îl vor privi oamenii? Cum va justifica comportamentul dânsului, de slugă umilă şi preaplecată, a Preşedintelui? Preşedintele a greşit întinzând coarda dincolo de zona de elasticitate rezultând ruperea coaliţiei, iar Boc a plătit oalele sparte.
Dacă le-ar fi “plătit” personal, n-ar fi fost nici o problemă. Ar fi plătit doar preţul incompetenţei sale. Din păcate a pătat reputaţia Ardealului, modificând imaginea ardeleanului de “om în toată puterea cuvântului”, precum ar zice Creangă.
Se va întoarce domnul Boc la Universitate? Probabil. Cum îl vor primi dascălii? “Prietenii ştiu de ce” mi-am pus această întrebare.
Se va întoarce la Primărie? Postul de Primar este ocupat, iar celelalte posturi din administraţie le-a blocat chiar dânsul.
Se va retrage din viaţa publică, până când amintirea “supcesurilor” guvernării sale va fi estompată de alte epiosoade din telenovela politică românească?
Sumbră perspectivă. Timpul este cel care va răspunde acestor întrebări. Tot el este acela care îi va acorda domnului Boc răgazul de a medita la vorbele lui Creangă şi a pricepe că într-adevăr “Decât codaş la oraş, mai bine-n satul tău fruntaş”.

Related posts

Leave a Comment