Dan Morar|președintele TSD Cluj: „Oamenii politici care in viata lor nu au creat nimic vor disparea in timp”

Dan Morar, presedintele TSD Cluj si consilier local al municipiului Cluj-Napoca este unul dintre politicienii care nu au vanat reflectoarele mass mediei in ultimii ani. Este un social-democrat moderat care in paralel cu dezvoltarea unei cariere profesionale, in mediul bancar, si-a propus in ultimii ani si se pare ca a reusit sa puna un umar la revitalizarea TSD.
Cluj Today: Sunteti presedintele TSD Cluj de mai bine de trei ani, o perioada in care organizatia s-a dezvoltat, a fost extrem de implicata in proiectele organizatiei mari. Care sunt cele mai frumoase amintiri care va leaga de colegii dumneavoastra?

Dan Morar: Amintiri frumoase sunt multe si aici imi amintesc in primul rand de entuziasmul si energia de dupa castigarea mandatului din urma cu peste 2 ani, cu ideile, dezbaterile si proiectele fiecarei organizatii din judet. Pot spune, dupa 17 ani de membru al TSD (din 1998 in PSD), ca am ramas cu foarte foarte multe amintiri frumoase si de asemenea cu multi prieteni.

Cluj Today: Ne puteti spune cateva lucruri despre TSD Cluj? Care au fost cele mai importante actiuni din ultimii ani?

Dan Morar: Am inceput prin a consolida organizatiile existente si am infiintat organizatii comunale unde era cazul. Pe langa munca din orase si municipii unde aveam structuri, am infiintat peste 25 de organizatii in comune, aducand in TSD multi tineri, multe idei si legand multe prietenii.
– evenimente marca TSD Cluj -TSD Medical, alaturi de Rares Trisca si colegii medici- foarte mare succes.
– evenimente de socializare, scoli de vara, scoli de toamna, olimpiade de vara, etc,
– campanii electorale: locale 2012, referendum, parlamentare, europarlamentare, prezidentiale: munca atat in judet cat si in Cluj-Napoca, colegii au coordonat campania in trei cartiere din Cluj Napoca, plus partea de comunicare si multe actiuni de strada.

Cluj Today: PSD este in opozitie de foarte multi ani în Cluj-Napoca. De ce au ales clujenii dreapta timp de zece ani? Ce reprosuri aveti fata de administratia locala condusa de PDL/PNL?


Dan Morar: Clujenii au ales dreapta pentru ca noi, cei de centru stanga nu am fost suficienti de capabili sa-i convingem de optiunea noastra, de valorile noastre si de potentialul nostru.
Am avut in decursul anilor putine sanse in a ne demonstra valoarea. PSD in judetul Cluj nu a detinut principalele functii administrative de foarte multi ani. Avem primari foarte buni in judet, din pacate in Cluj-Napoca nu am reusit niciodata sa dam primar de la PSD.
Clujenii nu accepta jumatati de masura, neasumari de responsabilitati si lucrul de mantuiala. Nu doresc somitati la conducere si lucruri nerealizabile propuse, se asteapta la parteneriate reale si la multa multa sinceritate.
Primaria Cluj–Napoca, primarul Emil Boc si echipa dansului conduc orasul intr-o nota mediocra. In afara de proiectele incepute in mandatul altor primari, in momentul de fata nu avem vreo idee noua, vreun proiect nou.
Problema PUG, a depozitarii gunoaielor (care chiar daca administrativ este a CJ Cluj, politic este si a lui Emil Boc), a asfaltarilor haotice, a lipsei locurilor de parcare (consilierii PSD au propus parcari modulare si de 2 ani nu a fost identificata nici o parcela pentru a se amplasa), lipsa de viziune asupra centrului orasului, blocajele enorme in trafic, toate acestea sunt convins ca ne vor da o sansa mare a castiga primaria municipiului in anul 2016.

Cluj Today: Sunteti consilier local si ati intrat pe ultima 100 de metri a mandatului. Cum evaluatia perioada 2012-2015 din CL Cluj-Napoca?

Dan Morar: Mandatul meu de consilier a inceput in toamna 2012, prin suplinirea colegului Mircea Jorj.
Am incercat sa dau dovada de profesionalism si seriozitate in toata munca mea depusa in cadrul Consiliului Local. Am incercat sa ofer sprijin tuturor cetatenilor care m-au apelat, prin rezolvarea atat punctuala a problemelor cat si colectiva.
Am dorit ca munca mea sa porneasca si de la profesia mea de economist, am incercat sa ma aplec in mare masura pe analiza si corectarea (unde a fost cazul) a bugetelor regiilor municipiului Cluj-Napoca si a bugetului orasului.
Am incercat sa fiu o voce pregatita, bine argumentata, mai putin aplecat spre partea politica si mai mult spre cea administrativa, reala si productiva.
Am acumulat in acesti ani o mare experienta atat in partea administrativa, de gestionare a problemelor orasului cat si politic, observand cu mare dezamagire cum se rup aliante, cum dusmanii devin colegi, cum multi dintre aliatii politici au fost doar oportunisti, ghidati de mici interese personale.
Am vazut de la consilierii PNL cum se poate face administratie doar pe facebook, fara a se citi niciun material de sedinta, doar prin articole punctate in presa.

Cluj Today: Sunteţi de profesie economist si priviti mai echilibrat, detasat de moda zilei problema Greciei. Cum comentati criza de la Atena?

Dan Morar: Criza Greciei este un exemplu despre cum NU trebuie sa conduci o tara, oras, familie, societate comerciala, buget personal.
Din pacate Grecia nu isi poate sustine nici in prezent si nici in viitor cheltuielile fixe (salarii, pensii, cheltuieli bugetare…), astfel incat este obligata sa apeleze la imprumuturi. Din pacate s-a ajuns in punctul in care daca nu respecta conditiile impuse de creditori, nu se mai poate imprumuta si evident sa nu isi mai poata sustine cheltuielile.
Chiar daca Grecia iese din zona Euro si nu isi mai plateste datoriile, tot consuma mai mult decat produce iar grecii tot au nevoie de venituri suplimentare pentru a putea trai.
Consider ca jocul Greciei este total neserios, fara niciun orizont clar, un joc dus de o clasa politica iresponsabila.
Grecia ar trebui sa stie ca cea mai buna cale de rezolvare a problemei este negocierea, sa accepte sa faca concesii, sa isi asume reforme, personal sunt convins ca toate aceste lucruri se vor intampla insa cu un alt guvern.

Cluj Today: Electoratul din Ardeal pare diferit de cel din sudul tarii. Care credeti ca este cheia succesului pentru ca PSD sa castige increderea ardelenilor?

Dan Morar: Cheia succesului este doar munca pentru oameni si fundamentul sanatos al fiecarui om politic.
Nu cred in oameni providentiali, cred in schimb ca bunul simt, munca continua pentru oameni si asumarea de responsabilitati clare si precise ne pot duce la un succes. Rezultate sanatoase nu se pot intampla peste noapte ci in timp, prin asumarea unei altfel de atitudini in raport cu clujenii, prin parteneriate clare si precise.
Oamenii politici care in viata lor nu au creat nimic, care nu am o profesie clara, care nu demonstreaza nimic in afara spatiului public vor disparea in timp, ramane ca noi, cei care credem ca suntem altfel sa asumam proiecte si multa munca.

Related posts

Leave a Comment