Cum au fost explorate Caraibile de francezi în secolul XVI

Până la mijlocul secolului al XVI-lea, francezii aveau deja succes în explorare. Ei doreau să răspândească religia catolică în anumite părți din Lumea nouă.

Prima explorare majoră a Franței a început în anul 1534, când Jacques Cartier a ajuns în Canada de astăzi și a revendicat pământul din jurul râului St. Lawrence în numele Coroanei Franceze. Cartier a susținut că există bogății în zonă, dar aceste pretenții s-au dovedit a fi exagerări, deoarece Franța a văzut un profit scăzut pentru eforturile sale. Drept urmare, Cartier nu a putut să se stabilească acolo și să formeze o colonie înfloritoare.

Franța a avut o prezență mică în zona din apropierea actualului Jacksonville, Florida, cu Fortul Caroline. În 1565, forțele spaniole din St. Augustin au alungat francezii și au distrus fortul, astfel a fost stabilită scena pentru război între cele două națiuni.

Samuel de Champlain, care avea să devină un explorator de succes, a călătorit în Caraibe după ce s-a încheiat războiul dintre Franța și Spania. La început, Champlain și unchiul său, căpitanul Provencal, au fost însărcinați de regele Henric al IV-lea să returneze acasă soldații spanioli capturați.

Odată ce soldații s-au întors pe pământul spaniol, francezii nu s-au mai întors acasă. În schimb, au fost însărcinați să călătorească în Caraibe. Champlain a făcut trei călătorii separate între 1599 și 1601 la coloniile spaniole din America, inclusiv Insulele Virgine și Puerto Rico. El a raportat descoperirile sale lui Henric al IV-lea, care a inclus descoperirile sale din rândul plantelor și animalelor din regiune. El a trimis și regelui hărți ale regiunii, care s-au dovedid utile multor exploratori în anii următori.

Franța dorea să aibă dominație comercială

Probabil Champlain este unul dintre primii oameni care au sugerat crearea Canalul Panama. Cu toate acestea, el nu a văzut niciodată proiectul în timpul vieții sale; canalul avea să fie creat în cele din urmă cu trei sute ani mai tarziu. Deși Champlain explorase în numele Spaniei, descoperirile sale au pus bazele pentru apetitul Franței în colonizarea unor părți din Caraibe.

În următorii ani, Champlain s-a îndreptat spre nord ca să întemeieze colonii în numele Franței în anumite părți ale Canadei. Franța nu și-a stabilit o colonie permanentă în Caraibe până în anul 1625. Franța avea intenția să-și stabilească dominația pe piața comercială.

Francezii doreau în principal să facă comerț cu cafea și zahăr, au avut sclavi importați din Africa ca să lucreze plantaţiile. Saint-Domingue (Haiti) a fost cea mai bogată colonie din Franța (și din lume), deși a avut un succes incredibil, lucrurile nu au fost așa de la început.

Bucanierii francezi au creat acolo o așezare în 1625, dar spaniolii au rezistat prezenței lor, arzându-le diverse stabilimente în repetate rânduri. Astfel, Saint-Domingue nu a fost prima colonie permanentă a Franței în Caraibe. Acea onoare îi aparține lui Saint Kitts, colonia înfiinţată în 1627 (unele surse scriu că în anul 1625), până atunci, englezii aveau și ei deja acolo o colonie proprie acolo.

Francezii și englezii a împărțit insula, deși tensiunile au crescut constant între cele două părți. Insula și-a schimbat stăpânii între cele două națiuni până când britanicii s-au impus ca învingători în anul 1783.

Pierre Belain d’Esnambuc, comerciant și explorator, a descoperit Saint Kitts pentru Franța. De asemenea, el a creat o aşezare franceză pe Martinica şi Guadelupa în anul 1635. Colonia de pe Martinica, Saint-Pierre, a folosit pământul pentru producția trestiei de zahăr.

În 1936 Jacques Dyel du Parquet a devenit guvernator în Martinica

Francezii de pe insulă au fost implicați în mai multe bătălii cu caribii (indigenii), s-a ajuns până în punctul în care coloniștii au trebuit să se mute în partea de est a insulei. După moartea lui Belain în 1636, nepotul său, Jacques Dyel du Parquet, a preluat conducerea coloniei, a fost numit guvernator al Martinicii în 1636 și a rămas pe insulă.

Curând după aceea, a fost construit fortul Saint Louis; care a fost distrus și reconstruit ca Fort-Royal (azi, este cunoscut sub numele de Fort-de-France). Du Parquet a extins prezența Franței în Caraibe, El a decis că cele mai bune șanse ale Franței erau în sud. În 1643, francezii au înființat a aşezare permanentă pe insula Sfânta Lucia, iar în 1649, francezii au stabilit națiunea insulară, Grenada.

La începutul anilor 1640, „Compania Insulelor Americane” și-a reînnoit carta pentru următorii douăzeci de ani, dar nu a supraviețuit pentru a vedea următorii douăzeci de ani, deoarece a fost dizolvată în 1651. De-a lungul vieții sale (1635–1651), compania a avut pretenții de la insulele: Guadelupa, Martinica, Sfânta Lucia, Saint Martin, Grenada, Saint Barts și Saint Croix. După dizolvarea companiei, familia du Parquet a cumpărat insulele din Martinica, Sfânta Lucia și Grenada.

Charles d’Houel du Petit Pré, care a fost guvernatorul Guadelupei la acea vreme, a cumpărat insula pe care o supraveghea, împreună cu trei insule mici din apropiere. Cavalerii Maltei, conduși de Philippe de Longvilliers de Poincy, au cumpărat Saint Croix, Saint Martin, Saint Kitts și Saint Barts.

Foto: Claude-Joseph Verne – portul Marseille (1754).

CITEȘTE ȘI:

Pirateria era o problemă în Oceanul Atlantic

Codul de conduită al piraților

 

 

Related posts

Leave a Comment