Muhammad Ali a fost un comandant militar al albanezilor otomani trimis ca să recupereze Egiptul după ocupația franceză a lui Napoleon. În urma retragerii lui Napoleon, Muhammad Ali a urcat la putere printr-o serie de manevre politice, iar în 1805 a fost numit Wāli (guvernator) al Egiptului și a câștigat rangul de Pașa.
Muhammad Ali s-a născut în Sanjak Kavala (azi Kavala), în Rumelia Eyalet, într-o familie de albanezi din Korça. El a fost al doilea fiu al unui comerciant albanez de tutun și transportator maritim, Ibrahim Agha, care a servit și ca comandant otoman al unei mici unități în orașul lor natal. Mama lui era Zeynep, fiica unui funcționar albanez otoman din Kavala.
Când tatăl său a murit devreme, Muhammad a fost luat și crescut de unchiul său, Husain Agha împreună cu verii săi. Ca o recompensă pentru munca grea a lui Muhammad Ali, unchiul său i-a acordat rangul de „Bolukbashi” pentru colectarea impozitelor în orașul Kavala. Muhammad s-a căsătorit mai târziu cu verișoara sa Amina Hanim, o văduvă bogată, care era fiica lui Ali Agha și Kadriye (sora lui Zeynep).
Retragerea Franței a lăsat un gol de putere în Egipt. Puterea mamelucilor a fost slăbită, dar nu distrusă, iar forțele otomane s-au ciocnit cu mamelucii pentru putere. În această perioadă tulbure, Muhammad Ali și-a folosit trupele albaneze loiale ca să colaboreze cu ambele părți, în timp ce câștiga putere și prestigiu pentru el însuși.
Pe măsură ce conflictul a continuat, populația locală s-a săturat de lupta pentru putere, iar în 1801, Muhammad s-a aliat cu liderul egiptean Umar Makram. În timpul luptelor interioare dintre otomani și mameluci dintre 1801 și 1805, Muhammad Ali a acționat cu atenție pentru a obține sprijinul publicului.
Muhammad Ali a vrut ca Egiptul să fie condus de propria sa dinastie ereditară
În anul 1805, un grup de egipteni proeminenți conduși de ulama (învățători și savanți) a cerut înlocuirea lui guvernatorului Ahmad Khurshid Pașa cu Muhammad Ali, iar otomanii au fost de acord. În 1809, însă, Ali l-a exilat pe Makram la Damietta. Potrivit lui Abd al-Rahman al-Jabarti, Makram a descoperit intențiile lui Muhammad Ali de a prelua singur puterea.
Sultanul Selim al III-lea nu s-a putut opune ascensiunii lui Muhammad Ali, deoarece era considerat un campion al poporului. Muhammad Ali a putut să prevină opoziția populară până când și-a consolidat puterea.
Sultanul Selim al III-lea (în funcție între 1789–1807) a recunoscut nevoia de reformare și modernizare a armatei otomane pe liniile europene, ca să se asigure că statul său poate concura cu restul. Selim III, totuși, s-a confruntat cu o opoziție locală puternică din partea clerului și a aparatului militar înrădăcinat, în special din partea ienicerilor. În consecință, a fost detronat și în cele din urmă ucis în anul 1808.
Muhammad Ali a împărtășit unele trăsături cu liderii războinici obișnuiți care căutau să câștige avantajul în detrimentul puterii imperiale slăbite, dar învățații au remarcat că sub domnia lui Muhammad Ali a fost primul program semnificativ de europenizare a armatei și a instituțiilor sale de sprijin.
Scopul lui Muhammad Ali a fost ca Egiptul să părăsească Imperiul Otoman și să fie condus de propria sa dinastie ereditară. Pentru a face asta, a trebuit să reorganizeze societatea egipteană, să eficientizeze economia, să formeze o birocrație profesionistă și să construiască o armată modernă.
Politicile lui Muhammad Ali s-au axat pe consolidarea agriculturii, industrializare, birocrație
Prima lui sarcină a fost să asigure un flux de venituri pentru Egipt. Ca să realizeze acest lucru, Muhammad Ali a „naționalizat” toate pământurile iltizam ( fermă fiscală care a apărut în secolul al XV-lea în Imperiul Otoman) ale Egiptului, astfel, a ajuns să dețină în mod oficial întreaga producție a pământului.
El a realizat anexarea la stat stat a proprietății prin creșterea impozitelor pentru fermierii care dețineau anterior pământul. Noile taxe au fost în mod intenționat mari, iar când fermierii nu au mai putut extrage plățile cerute de la țăranii care lucrau pământul, Muhammad Ali le-a confiscat proprietățile.
Cealaltă sursă majoră de venit creată de Muhammad Ali a fost o nouă taxă pe proprietățile waqf (primite prin donații), care anterior erau scutite de impozite. Pe lângă strângerea veniturilor pentru noua armată, această taxă a luat din veniturile elitei locale (mamelucii și ulama), slăbind opoziția față de reformele lui Muhammad Ali.
Pe lângă consolidarea sectorului agricol, Muhammad s-a axat și pe industrializare. Motivația lui a fost în primul rând efortul construirii unei armată moderne. În consecință, s-a concentrat pe producția de arme.
Fabricile din Cairo produceau muschete și tunuri, iar cu un șantier naval pe care l-a construit în Alexandria, a început construcția unei flote. Până la sfârșitul anilor 1830, industriile de război din Egipt au construit nouă nave de război cu 100 de tunuri și produceau 1.600 de muschete pe lună.
Muhammad Ali a rămas cunoscut ca părintele Egiptului modern
Dincolo de construirea unei economii industriale funcționale, Muhammad s-a ocupat, de asemenea, cu pregătirea unei armate profesioniste și birocrați moderni. A trimis cetățeni promițători în Europa să studieze limbile europene, în primul rând franceza, pentru a putea, la rândul lor, să traducă manualele militare în arabă.
Apoi a folosit atât egipteni educați, cât și experți europeni importați pentru a înființarea școlilor și spitalelor în Egipt. Educația europeană a oferit și egiptenilor talentați un mijloc de mobilitate socială.
Muhammad Ali a rămas cunoscut ca „Părintele Egiptului Modern”, deoarece a fost primul conducător de la cucerirea otomană din 1517 care a făcut Înalta Poartă să cedeze definitiv puterea în Egipt. Deși nu a reușit să obțină independența oficială pentru Egipt în timpul vieții sale, a reușit să pună bazele unui stat egiptean modern.
În procesul de construire a unei armate pentru apărarea și extinderea granițelor, el a format o birocrație centrală, un sistem educațional care a permis mobilitatea socială și o bază economică care a inclus o recoltă agricolă profitabilă, și o producție militară. Eforturile sale au stabilit ca cei din descendența sa să fie conducători ai Egiptului și Sudanului timp de aproape 150 de ani și au făcut din Egipt un stat independent.
CITEȘTE ȘI:
[…] Cum a reinventat Egiptul, Muḥammad Ali […]
[…] Cum a reinventat Egiptul, Muḥammad Ali […]
[…] Cum a reinventat Egiptul, Muḥammad Ali […]