Cum a devenit Turda o destinație turistică apreciată

Una dintre cele mai vizitate destinații turistice din România este Salina Turda. În jurul acestui obiectiv turistic, s-a dezvoltat o adevărată stațiune care oferă vizitatorilor din ce în ce mai multe oportunități de activități culturale, sportive și de distracție.

Povestea Salinei Turda începe în Evul Mediu, când a început extragerea bulgărilor de sare din galeriile subterane care au fost lărgite de-a lungul sutelor de ani. Această metodă de exploatare a sării a fost precedată de carierele de sare deschise în aer liber de romani. Salina Turda a funcționat neîntrerupt până în perioada interbelică, atunci când compania care o administra a dat faliment. Din secolele trecute, în salină au rămas vestigii precum un altar sculptat în sare de către mineri, un crivac, precum și puțurile în formă de clopot care îi atrag pe turiști. În perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, Salina Turda a fost utilizată pe post de adăpost antiaerian. După încheierea războiului, ea a devenit depozit pentru brânzeturi, iar după căderea comunismului a devenit obiectiv turistic. Faima Salinei Turda a crescut foarte mult după ce a fost modernizată cu ajutorul fondurilor europene. Banii europeni au fost folosiți pentru amenajarea unui lift panoramic, a unui debarcader subteran, a unei roți panoramice, a unui amfiteatru cu scaune încălzite, a unor terenuri de sport și a unui sistem spectaculos de iluminat. Salina a devenit locul unde au fost filmate pelicule precum Batman sau videoclipuri muzicale celebre.

Turiștii care ajung la Turda pot să viziteze și centrul istoric al orașului, inclusiv Palatul Princiar, transformat în muzeu de istorie. Aici, un exponat spectaculos este comoaea prințesei gepide Franziska.

Un alt loc care atrage vizitatori este castrul roman al Legiunii a V-a Macedonica. Acesta ar putea fi inclus în patrimoniul UNESCO, în cadrul procesului de includere a limes-ului, adică a frontierei Imperiului Roman din provincia Dacia.

Turda îi atrage și pe turiștii dornici să se bucure de potențialul curativ al apelor sărate ori pe cei dornici de drumeții în zone spectaculoase, precum Cheile Turzii sau Cheile Tureniului.

Related posts

Leave a Comment