Criza ucraineană: Franţa angajată în operaţiunea “poliţia cerului”

In contextul crizei din Ucraina, occidentalii, în paralel cu adoptarea unor noi sancţiuni faţǎ de Rusia, continuǎ sǎ-şi întǎreascǎ prezenţa militarǎ în ţǎrile din estul Europei. Declaraţiile de fermitate sunt însoţite şi practic, de trimiterea unor trupe, avioane şi alte dispozitive cu caracter militar în ţǎri precum România, Polonia sau ţǎrile baltice. Franţa îşi aduce şi ea o contribuţie importantǎ în acest sens, iar ministrul francez al apǎrǎrii, aflat într-o vizitǎ în Polonia, a ţinut sǎ sublinieze acest fapt, potrivit RFI România.In culise mulţi comentatori spun cǎ Vladimir Putin este omul care nu cunoaşte decît un singur limbaj, cel al raporturilor de forţǎ. In prezent occidentalii ţin sǎ-i aminteascǎ lui Vladimir Putin cǎ şi ei stǎpînesc alfabetul acestui tip de limbaj. De unde şi misiunea “poliţia cerului”. Ministrul francez al apǎrǎrii, Jean-Yves Le Drian, s-a deplasat în Polonia pentru a le da asigurǎri ţǎrilor din estul Europei cǎ atît Franţa cît şi Alianţa Atlanticǎ îşi vor proteja aliaţii în caz de agravare a situaţiei sau de agresiune externǎ. Patru avioane franceze de tip Rafale au fost trimise pe baza militarǎ de la Malbork, în nordul Poloniei. In jur de o sutǎ de militari francezi urmeazǎ sǎ fie trimişi şi ei, pentru o perioadǎ de patru luni, în cadrul acestei operaţiuni. Ei vor contribui la formarea unor aviatori polonezi şi vor asigura, la cererea Alianţei Atlantice, misiuni de patrulare în spaţiul aerian al ţǎrilor baltice şi al Poloniei.

“Acesta este un mesaj de solidaritate cu Polonia. Aceastǎ iniţiativǎ are ca scop, pe de o parte, disuasiunea, pentru a evita orice intervenţie nefastǎ, şi de pe altǎ parte vrem sǎ dǎm asigurǎri Poloniei cǎ suntem aliatul ei” a spus ministrul francez al apǎrǎrii.

Operaţiunea “poliţia cerului” dispune în prezent de 16 avioane: patru franceze, patru aparate de tip Typhoon britanice, patru avioane de tip Mig 29 poloneze şi patru avioane daneze. Dispozitivul preia ştafeta de la zece avioane americane de tip F15, dintre care şase au fost trimise ca “întǎriri”, din cauza agravǎrii crizei ucrainene. De notat cǎ Statele Unite au anunţat şi trimiterea a 600 de soldaţi în Polonia şi în ţǎrile baltice. La toate acestea, dupǎ cum aratǎ Agenţia France Presse, mai trebuie adǎugatǎ prezenţa unui avion radar de tip Awacs care asigurǎ misiuni de supraveghere în zona de sud, inclusiv deasupra României.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment