Unul dintre cei mai cunoscuți criminali fasciști de război din județul Cluj, Albert Wass, va fi omagiat în acest an de către tineri cineaști maghiari. Ei vor să toarne trei filme, inspirate de cărțile criminalului, pe care îl consideră un mare scriitor maghiar.”Se fac trei filme din cartile lui Albert Wass, Give me back my mountains!, Sword and Scythe si The witch of Funtinel. Cele trei filme se fac intr-o coproductie SUA-Polonia-Ungaria-Romanaia (sic!). Conform planurilor, filmarile vor incepe pe 15 aprilie 2014 in Transilvania, si se cauta tineri actori ardeleni, care vor sa participe in filme.
Filmarile vor fi simultane la cele 3 filme, totul avand termen limita un an de zile, asta inainte de a incepe lungul proces de postproductie al filmelor.
Filmele sunt programate pentru lansare in 2016 (Give me back my mountains!), 2017 (The witch of Funtinel) si 2018 (Sword and Scythe)”, sună anunțul organizatorilor, cu tot cu greșeli de ortografie.
Criminalul de război Albert Wass s-a născut în anul 1908 în localitatea clujeană Răscruci și a murit în anul 1998 în Astor, Florida. Albert Wass și tatăl său, Endre Wass, au fost condamnați la moarte, în contumacie, de către un tribunal clujean, în anul 1946. Încercările de reabilitare a celor doi criminali au rămas în vigoare și după anul 1989, când urmașii lor au încercat să îi reabiliteze. Albert Wass a fost găsit vinovat pentru instigare la uciderea a șase persoane din Sucutard, ucise în localitatea Țaga, în septembrie 1940, după ocuparea Transilvaniei de Nord de către Ungaria. Patru români și două evreice au fost exectați de către un locotenent ungur, numit Pakucs. Tot Albert Wass a fost vinovat și pentru instigare la masacrul de la Mureșenii de Câmpie, când un alt locotenent maghiar, Gergely Csordas, a ucis 11 persoane. Una dintre scrierile criminalului care ar urma să fie ecranizată, ”Give me back my mountains” este una cu caracter iredentist, transformată în slogan de către neonaziștii din Ungaria. Un amănunt interesant este că autoritățile maghiare au respins cererea de repatriere a criminalului, care fugise din Transilvania o dată cu trupele naziste. Pe mulți dintre extremiștii maghiari din Transilvania, Albert Wass este un erou, iar în unele comunități în care predomină populația maghiară i-au fost ridicate statui, în ciuda unei legi care interzice apologia criminalilor de război.
Related posts
-
Consiliul Județean Cluj investește în dotarea Spitalului Militar
Consiliul Județean Cluj a dotat Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca, instituție... -
SportinCluj: Andrei Artean a plecat de la CFR la Universitatea
Fostul căpitan al Farului Constanța, Andrei Artean, de 31 de ani, a decis să se transfere... -
Noi oportunități de călătorie: 9 zboruri săptămânale Cluj-Napoca – Varșovia
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și compania aeriană LOT Polish Airlines întâmpină Noul An cu vești...