Palatul Banffy își regăsește splendoarea de odinioară

Unul dintre cele mai frumoase palate din Transilvania și-a regăsit splendoarea de altă dată, cu ajutorul unei operațiuni migăloase de restaurare. Este vorba de Palatul Banffy din Cluj-Napoca, care azi găzduiește Muzeul de Artă și care era odinioară sediul guvernatorului Transilvaniei.

Palatul Banffy din Cluj este considerat de mulți specialiști drept cea mai frumoasă clădire barocă din România. Edificiul a fost ridicat la finalul secolului al XVIII-lea de către arhitectul Johann Eberhard Blaumann, la cererea guvernatorului Transilvaniei, contele Gyorgy Banffy. Palatul a fost o vreme reședința guvernatorului și a rămas în proprietatea familiei Banffy până la instaurarea comunismului, când a fost confiscat și transformat în muzeu de artă. După Revoluție, au urmat decenii de procese, care au împiedicat restaurarea clădirii. Acum, însă, palatul clujean a fost restaurat cu ajutorul fondurilor puse la dispoziție de Consiliul Județean, spune vicepreședintele Consiliului, Istvan Vakar.

Clădirea merită să fie inclusă în patrimoniul construit al umanității, este de părere directorul Muzeului de Artă, profesorul Lucian Nastasă-Kovacs.

În perioada următoare, vor avea loc noi lucrări de restaurare, inclusiv în curtea de onoare a palatului. Muzeul de Artă din Cluj găzduiește una dintre cele mai valoroase colecții de artă românească.

Related posts

Leave a Comment