Concert dedicat dirijorului Erich Bergel, la Filarmonica din Cluj

Un concert vocal-simfonic sub bagheta lui Mihail Agafiţa va fi dedicat, în memoriam, dirijorului Erich Bergel.

Concertul face parte din cadrul Festivalului Toamna Muzicală Clujeană.

Concertul pentru două clavecine în versiunea pentru două piane, de Bach şi Concertul pentru două piane de Mozart va fi susţinut de către pianiştii Fülei Balázs şi Réti Balázs care vor veni direct din Budapesta pentru a leinterpreta.

Orchestra clujeană va interpreta suita din opera Dragostea pentru cele trei portocale, de Prokofiev.

Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, alături de baritonul Florin Estefan vor interpreta lucrarea vocal-simfonică a compozitorului clujean Adrian Pop, Vocile nopţii / Les voix de la nuit 2, pe versuri de Alexandru Macedonski ?i Alfred de Musset. Lucrarea este dedicată chiar corului şi orchestrei ce o vor interpreta vineri seara, în primă audiţie absolută. Dirijorul corului este Cornel Groza.

Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 20 ani, în jur de 500 concerte simfonice, spectacole de operă şi balet, alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis. Printre orchestrele pe care le-a condus se numără Orchestra Filarmonicii din Moscova, Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Filarmonica Naţională a Republicii Belarus din Minsk şi cea a Republicii Moldova, Orchestrele Filarmonicilor din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Oradea, Braşov, Sibiu, Bacău, Ploieşti, Craiova, Botoşani, Satu Mare, Orquesta de Extremadura (Spania), Pori Sinfonietta (Finlanda), Owensboro Symphony, Great Falls Symphony şi Ohio University Symphony Orchestra (SUA), Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg (Rusia), Teatrele de Operă şi Balet din Chişinău, Harkov şi Dnepropetrovsk (Ucraina).

Născut în anul 1984, la Kecskemét, Balázs Fülei şi-a manifestat interesul pentru muzică şi aptitudinile solistice încă din copilărie. A susţinut primul recital la vârsta de 12 ani, iar programele sale, alcătuite cu multă sensibilitate, au trezit interesul întregii lumi muzicale. A concertat la New York, în prestigioasa sală Carnegie Hall, la Concertgebouw din Amsterdam, Kioi Hall din Tokyo, la Conservatorul din Shanghai, la Gasteig din München şi, bineînţeles, în săli importante din ţara sa, cum ar fi cea a Academiei de Muzică sau cea a Palatului Artelor din Budapesta.Balázs Fülei a obţinut diploma de merit a Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, avîndu-i ca profesori pe György Nádor, Balázs Réti, Gábor Eckhardt, Rita Wagner, Márta Gulyás, János Devich. Din anul 2012 predă la Academia de Muzică de la Budapesta, unde, în anul 2014, a obţinut titlul de doctor. În 2015, a devenit directorul departamentului de muzică de cameră. Talentul său muzical a fost răsplătit cu premii la concursurile internaţionale de la Moscova, Milano, Taranto, Cagliari şi Budapesta.

Născut la Budapesta, în anul 1974, Balázs Réti a absolvit cursurile Liceului de Muzică „Béla Bartók”, apoi pe cele ale Academiei de Muzică „Franz Liszt”, unde a obţinut în anul 2007 şi titlul de doctor, avându-i ca profesori, printre alţii, pe Gábor Echardt şi György Nádor. A participat la cursurile de măiestrie ale unor artişti de talie mondială, cum ar fi Lev Naumov, András Schiff şi Dmitri Bashkirov.A susţinut recitaluri şi concerte în numeroase centre muzicale din Europa, SUA, Mexic, Peru şi Chile. A fost profesor invitat la Conservatorio Nacional de Música din Lima (2004) şi la Conservatorio di Musica din Trento (2008).

Baritonul Florin Estefan s-a născut la Oradea, în 1982. În 2004, a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii din oraşul natal, unde a studiat cu Alexandru Fărcaş şi Gheorghe Mogoşan. Din anul al doilea de studenţie, i s-a oferit postul de solist al Operei Naţionale Române din Cluj. În cariera sa, Florin Estefan a apărut pe numeroase scene atât din Romania, cât şi din străinătate (Grecia, Austria, Italia, Belgia, Cehia, Irlanda, Japonia, Statele Unite, Australia şi Marea Britanie).

Concertul va avea loc vineri, 21 octombrie 2016, începând cu ora 19:00, pe scena Colegiului Academic.

Related posts

Leave a Comment