Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu: Experienţa cu Canada va servi şi în acordul cu SUA

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, spune că îşi menţine optimismul în privinţa unui compromis privind ridicarea de către Canada a regimului de vize cu România şi Bulgaria, în contextul blocării de către Bucureşti şi Sofia a acordului de liber schimb CETA. Oficialul a mai afirmat, într-un interviu difuzat de RFI că de experienţa în negocierea cu Canada va trebui să se ţină cont şi în viitoarele negocieri referitoare la Tratatul de Liber Schimb cu Statele Unite ale Americii.

Invitat de Ovidiu Nahoi în emisiunea Decriptaj,  Lazăr Comănescu a precizat că partenerii europeni, în frunte cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, susţin demersurile României şi Bulgariei. 
 
Mai întâi de toate, Românie este în interiorul Uniunii Europene unul dintre susţinătorii puternici ai unui cadru transatlantic solid pentru investiţii şi comerţ liber. Asemenea aranjamente, fie că vorbim de acortul cu Canada, CETA sau despre cel cu Statele Unite, TTIP, trebuie să se bazeze pe principii specifice lumii democratice. Dar nu putem gândi un astfel de acord în condiţiile în care doar o parte dintre cetăţenii Uniunii Europene beneficiază de prevederile liberei circulaţii. Ar însemna să acceptăm din start o discriminare. Acesta este elementul central pentru care am discutat şi discutăm în continuare cu partenerii noştri canadieni. Iar eu cred că avem motive să fim optimişti că până la urmă se va găsi o formulă de compromis, care să ne permită să semnăm şi apoi să ratificăm acordul cu Canada. Pentru că, o repet, un asemenea acord este în beneficiul economiei româneşti”, a spus Lazăr Comănescu.

 

Aflaţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment