Concert de inaugurare a orgii restaurate a Bisericii Sfântul Mihail, veche de peste 250 de ani

Clujenii, dar nu numai, sunt invitați duminică la un eveniment cultural de excepție programat în Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail din Piața Unirii, lăcaș de cult care a trecut prin ample lucrări de renovare.

Astfel, în 19 iunie de la ora 20 va avea loc un concert de inaugurare și sfințire a orgii restuarate a bisericii, susținut de organistul Fassang László, profesor de orgă la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta și la Conservatorul din Paris.

”Orga mare construită de Johannes Hahn a suferit o schimbare majoră în istoria sa, cu lucrări de restaurare și extinderi. Biserica Sfântul Mihail din Cluj cuprinde un ansamblu de orgi baroce de valoare istorică și artistică, unice în țară și pe bună dreptate admirat de profesioniști și de comunitatea noastră melomană.

Orga la care se va cânta în acest concert a fost construită în 1753, inițial cu 12 registre solo, și a fost realizată de maestrul Johannes Hahn din Sibiu”, au spus organizatorii concertului.

Restaurată și în 1996

Orga a suferit numeroase extinderi și modificări, iar în 1996 a fost restaurat în forma sa actuală, cu trei manuale, pedalier și 35 de registre.

După finalizarea lucrărilor de renovare a bisericii, a devenit esențială repararea, curățarea, intonația și acordarea completă al întregului instrument, această lucrare amplă însumând aproximativ 2800 de fluiere, a fost realizată de firma COT-Orgelbau din Hărman cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Fundației Bethlen Gábor și Parohiei Romano-Catolice Sf. Mihail.

Pentru a extinde și echilibra imaginea sonoră, a fost adăugat un nou registru solo în pedalier: Pincipal de 16 picioare.

 

Related posts

Leave a Comment