Clujul, centrul primei reţele de telemedicină în epilepsie

Prima reţea de telemedicină în epilepsie în România a fost lansată la Cluj. Reţeaua include mai multe cabinete medicale de neurologie din Suceava, Sibiu, Oradea şi Cluj-Napoca. Aceste cabinete au fost dotate cu aparate moderne de electroencefalografie, conectate cu un server central.

Aceste aparate sunt deservite de personal medical specializat în tratarea epilepsiei. Serverul este conectat, la rândul său, cu specialişti în acest domeniu din străinătate, care îi pot ajuta pe medicii români să diagnosticheze cazurile de epilepsie. Colaborarea lor are loc prin sisteme de telemedicină. Reţeaua a fost constituită cu ajutorul unei finanţări private, în valoare de 120.000 de euro, venită din partea unor asociaţii de caritate, în speţă cluburile Lions. Funcţionarea ei este foarte importantă, spune medicul neurolog Bogdan Florea.

 

Iniţiatorii reţelei spun că vor să extindă această reţea cu cel puţin un centru pe an şi adaugă că au deja banii pregătiţi pentru crearea unui nou centru, în 2017. Reţeaua de telemedicină în epilepsie va ajuta la degrevarea marilor centre universitare specializate în acest domeniu şi la scurtarea timpului de aşteptare pentru pacienţii care suferă de această afecţiune. Potrivit statisticilor medicale, în România, ar exista între 350.000 şi 420.000 de bolnavi de epilepsie. Ideea reţelei i-a aparţinut profesorului Florin Amzica, de la Universitatea din Montreal, Canada. Renumitul profesor, care este considerat drept cel mai bun din lume în tratarea epilepsiei, va susţine de două ori pe an, cursuri pentru pregătirea personalului medical care va lucra în această reţea.

Related posts

Leave a Comment