Clujul candidează în acest an pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc, în cadrul unei conferințe la care participă și comisarul european pentru Inovare, Educație, Cultură și Tineret, Mariya Gabriel.
Comisarul european a lansat la Cluj competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării, rezervată orașelor cu peste 100.000 de locuitori.
Mariya Gabriel și-a exprimat speranța că acest titlu va reveni și orașelor din alte părți ale Europei, nu doar celor din Europa de Vest. În prezent, titlul de Capitală Europeană a Inovării este deținut de orașul francez Nantes.
”Pentru noi, Clujul este o sursă de inspirație, pentru noi, Clujul este un exemplu și, de aceea, prezența mea aici reprezintă o formă de sprijin; sprijin pentru mai multe ecosisteme inovatoare la nivel local, mai mult sprijin pentru a arăta că orașele sunt jucători-cheie în această economie a cunoașterii. Europa și toate orașele europene înfruntă aceleași provocări: trebuie să înfruntăm schimbările climatice, trebuie să dăm răspunsuri la ceea ce înseamnă digitalizare, trebuie să oferim răspunsuri la provocările noastre în privința demografiei. Și de aceea, atunci când avem acest triunghi al cunoașterii: educație, cercetare și inovare împreună, când avem exemple bune, precum acesta, din Cluj-Napoca, suntem încurajați”.
Emil Boc a spus că ”Am luat decizia de a candida în acest an pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării. Nu știu dacă vom avea câștig de cauză sau nu, dar mergem în direcția bună, deoarece avem unele ingrediente pentru a spera că, odată, orașul nostru va deveni Capitală Europeană a Inovării. Avem ecosistemul inovării, am transformat orașul nostru dintr-unul industrial într-unul bazat pe economia cunoașterii și pe economia digitală și, de asemenea, avem multe politici publice în domenii precum transportul public, al politicii verzi și, de asemenea, în administrație publică și în domeniul bunei guvernări, precum bugetarea participativă. Așadar, cred că avem câteva bune practici pe care le putem arăta tuturor și sperăm să mutăm harta de la Vestul Europei la Estul Europei în ceea ce înseamnă Capitala Europeană a Inovării”.
În 2018, acest titlu a fost câștigat de Atena. Orașele care primesc acest titlu sunt premiate și cu 1 milion de euro. Orașele care se situează pe următoarele locuri în această competiție primesc, totuși, câte 100.000 de euro, pentru a împărtăși cu alte comunități bunele practici.
Citiți mai multe despre atuurile Clujului în această competiție în articolul publicat de Transylvania Today.