Cine este Victor Ponta, noul premier desemnat


Victor Ponta, social-democratul care a intrat în partid pe vremea lui Adrian Năstase, a fost procuror, secretar de stat, ministru, parlamentar, iar din 2010 este preşedinte al PSD, scrie Mediafax.Victor-Viorel Ponta s-a născut la 20 septembrie 1972, în Bucureşti, are doi copii şi se află la a doua căsătorie. Acesta este căsătorit cu eurodeputatul PSD Daciana Sârbu, fiica social-democratului Ilie Sârbu, vicepreşedinte al PSD şi ministru al Agriculturii în Guvernele Năstase şi Boc.

STUDII

În 1995 devine absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Opt ani mai târziu devine doctor în Drept Penal Internaţional.

ACTIVITATE PROFESIONALĂ

Din 1995 până în 1998, Ponta a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1, iar din 1998 până în 2001 procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie – Secţia de Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică.
Din octombrie 2002 a fost lector universitar la catedra de Drept Penal a Universităţii Româno-Americane, iar din martie 2007 – conferenţiar universitar la aceeaşi universitate.

ACTIVITATE POLITICĂ ŞI GUVERNAMENTALĂ

Victor Ponta a fost secretar de stat, şeful Corpului de Control al Guvernului, în perioada 2001-2004, când premier era Adrian Năstase.
În noiembrie 2002, este ales preşedinte al Tineretului Social Democrat, ocazie cu care Adrian Năstase remarcă faptul că poaspătul lider seamănă din profil cu Nicolae Titulescu şi devine astfel “micul Titulescu”.
El a fost în 2004 ministru delegat pentru Controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării Acquisului Comunitar.
Ponta a fost, în legislatura 2004-2008, deputat PSD de Gorj.
De asemenea, din septembrie 2006, Ponta a fost vicepreşedinte al Biroului Permanent din Camera Deputaţilor. Se remarcă în conflictele directe cu ministrul Justiţiei, Monica Macovei, legate de modul de numire a magistraţilor.
Ponta a obţinut un nou mandat parlamentar la alegerile din 30 noiembrie 2008.
În timpul guvernului PDL-PSD, a fost ministru-delegat pentru relaţia cu Parlamentul.
Şi-a anunţat candidatura la şefia PSD cu mai puţin de o săptămână înainte de Congresul din 20 februarie 2010 şi a câştigat competiţia în faţa lui Mircea Geoană.
Vineri seară, Victor Ponta a fost desemnat de preşedintele Traian Băsescu să formeze noul Guvern, ca urmare a adoptării moţiunii de cenzură împotriva Cabinetului Ungureanu.
Actualul preşedinte al PSD este cunoscut şi pentru pasiunea pentru baschet şi raliuri. În 1989 a fost Campion Naţional de Juniori la Baschet, la Steaua Bucureşti, iar în 2008 – Campion Naţional de Raliuri, la Cupa Dacia Ursus, în echipaj cu Edwin Keleti.

Related posts

Leave a Comment