Cercetare IRES: Credincioșii ortodocși, împotriva dezmembrării Mitropoliei din Cluj

Credincioșii ortodocși din cuprinsul Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Episcopiei de Oradea sunt împotriva dezmembrării Mitropoliei Ortodoxe a Clujului prin rearondarea celor două unități de cult la Mitropolia Ardealului din Sibiu. Aceasta este concluzia unei cercetări realizate de IRES Cluj, în perioada 8 – 9 februarie.Cercetarea sociologică a vizat un eșantion de 1521 de respondenți, iar marja de eroare este de 3 la sută.

”Respondenții consideră că impactul unei astfel de rearondări ar fi unul preponderent negativ asupra enoriașilor și cei mai mulți dintre ei sunt de părere că pentru luarea unor astfel de decizii este necesar să fie organizat un referendum, la care peste jumătate dintre respondenți au declarat că ar participa, însă, din nou, votul majorității ar fi unul împotriva mutării structurilor eparhiale actuale din Alba și Oradea sub jurisdicția canonică a Mitropoliei Ardealului”, arată raportul de cercetare. Sociologii au eșantionat separat județele Alba, Mureș și Bihor. Cercetarea arată că 65 la sută dintre credincioșii mitropoliei clujene ar fi împotriva rearondării celor două eparhii. În Alba, 64 la sută dintre credincioși ar fi împotriva rearondării, iar în Mureș și Bihor 57 la sută dintre credincioși sunt împotriva trecerii sub jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe cu sediul în Sibiu.

De asemenea, cei mai mulți dintre cei chestionați consideră că impactul rearondării asupra credincioșilor ar fi unul negativ. Procentul este de 70 la sută în cadrul Mitropoliei clujene, 67 la sută în Alba, 66 la sută în Mureș și 72 la sută din Bihor. Credincioșii spun că decizia rearondării ar trebui luată prin referendum. 60 la sută dintre credincioșii Mitropoliei Clujului și dintre locuitorii județului Alba sunt de aceeași părere. De asemenea, 55 la sută dintre locuitorii județului Mureș sunt în favoarea referendumukui, iar în Bihor, procentul crește la 63 la sută. La un astfel de referendum, cei mai mulți dintre respondenți ar vota împotriva rearondării.

Related posts

Leave a Comment