Imediat după încheierea Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a destrămat, ceea ce a dus la crearea unor noi state. Cehoslovacia a fost unul dintre ele. Un aport important în înfrângerea Imperiului şi, ulterior, în crearea statului au avut-o Legiunile Cehoslovace. Cehii şi slovacii care locuiau între graniţele imperiale erau recrutaţi pentru armata Imperiului, însă cei ce locuiau în alte ţări au format aceste Legiuni. Practic, aceştia se înrolau voluntari în cadrul Legiunilor Cehoslovace, pentru a lupta alături de puterile Antantei împotriva Imperiului Austro-Ungar. Astfel, anul 1918 a reprezentat împlinirea idealului naţional şi obţinerea independenţei statale.
Cincizeci de ani mai târziu, în plină dictatură comunistă, cehii şi slovacii au găsit calea către o liberalizarea culturală şi socială. Sub conducerea lui Dubcek, se dorea implementarea unui ?socialism cu faţă umană”, în care cenzura să nu mai fie foarte strictă şi să se realizeze o debarasare de canoanele Moscovei. Acest lucru nu a fost acceptat de către conducerea sovietică, astfel că în noapte de 20 spre 21 august 1968, trupele sovietice, alături de cele ale Republicii Democrate Germane, Poloniei, Ungariei şi Bulgariei au invadat Praga. Populaţia a protestat, paşnic, ceea ce nu i-a oprit pe invadatori să deschidă focul.
România a condamnat această atitudine a Uniunii Sovietice. Pe data de 21 august, Ceauşescu a ţinut un discurs înflăcărat cu privire la acest comportament neadecvat. Două zile mai târziu, pe 23 august, de ziua naţională a României, aşa cum se sărbătorea la acea vreme, soldaţii au defilat în pas cadenţat prin faţa Ambasadei Uniunii Sovietice din Bucureşti, în semn de protest.
„De-a lungul istoriei poporului ceh şi a celui slovac, putem afirma că aceste două momente, 1918 şi 1968, au reprezentat apogeul conştientizării naţionale. În acest context, România nu poate fi trecută cu vederea: dacă în ceea ce priveşte formarea statală, cazul românesc este similar, atitudinea faţă de Primăvara de la Praga a fost una hotărâtă. Romania a refuzat trimiterea trupelor şi s-a opus vehement, în semn de susţinere a poporului cehoslovac”, declară ambasadorul Republicii Cehe în România, Vladimír Války.
Tocmai pentru a evidenţia aceste aspecte, expoziţia îşi propune să aducă în faţa vizitatorilor informaţii detaliate cu privire la aceste aspecte, precum şi o contextualizare solidă. Astfel, principalul scop al acestor expoziţii este acela de a familiariza publicul străin, în acest caz românii, cu istoria naţiunii cehe şi a celei slovace, precum şi cu o perspectivă de ansamblu asupra aspectului politic, social, economic şi cultural ce au marcat cei 100 de ani.
Aceste evenimente sunt susţinute de către instituţii culturale de prestigiu din Republica Cehă, precum Muzeul Naţional şi Muzeul Oraşului Praga.