Cel mai vechi şi bine păstrat obicei de colind, din comuna Mogoș, prezentat la Muzeul Etnografic

„Colindat cu ceata de feciori” va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, sâmbătă, 18 noiembrie 2023, la ora 13:00.

Potrivit organizatorului evenimentului, Vasile Mathe, cetele de colindători reprezintă cel mai vechi şi bine păstrat obicei din comuna Mogoș, judeţul Alba. Odată cu lăsarea postului Crăciunului încep să se organizeze şi primele cete de colindători pe grupe de vârstă, unde prin rotaţie, la casele colindătorilor în fiecare seară aceştia învaţă sau repetă colindele ce vor fi colindate la Crăciun. Spre deosebire de alte zone, în comuna Mogoș la colindat participă doar feciorii necăsătoriți, iar colindele se colindă în casă nu la geam. Nu se colindă la unison ci antifonic, care este o formă de exprimare arhaică. Pe toată durata colindatului, colindătorii sunt însoțiți de muzicanții târguiți de la intrarea in postul Crăciunului. Înainte de a intra în casa gazdei, colindătorii colindă colinda de primire în casă. În casele unde există fete de măritat, acestea sunt jucate de feciori. La plecare, feciorii sunt răsplătiți de gazdă, iar aceștia colindă colinda de mulțumire.

În comuna Mogoș, colindatul durează 2-3 zile, începe din ziua de ajun și se sfârșește a treia zi cu jocul de la casa gazdei/ sau căminul cultural. Colindătorii colindă cu încredinţarea că sunt solii unei lumi mai bune, cu binecuvântarea Domnului care a venit între noi.

Related posts

Leave a Comment