Antreprenorii români, tot mai interesați de piața țărilor baltice

Tot mai mulți antreprenori români sunt interesați de găsirea unor parteneri din țările baltice. Comerțul României cu Lituania, Estonia și Letonia cunoaște o dezvoltare rapidă, iar în relațiile României cu cele trei țări există excedent. Antreprenorii români exportă servicii și produse IT, produse agricole, dar și echipamente și produse industriale.

Țările baltice devin tot mai interesante pentru antreprenorii români. Există excedent comercial în relațiile bilaterale României cu Lituania, Estonia și Letonia. Cele mai bune relații sunt cele cu Lituania. În anul 2022, cele două țări au avut schimburi comerciale în valoare de 481 de milioane de euro. Exporturile românești au crescut cu 25 la sută în comparație cu 2021, iar importurile au crescut cu 57 la sută. Excedentul comercial al României a fost de 58 de milioane de euro și exista perspectiva de a crește consistent exporturile românești, spune consulul onorific al Lituaniei la Cluj, Anca Rarău, la Via Cluj TV.

Și relațiile României cu Estonia cunosc o creștere semnificativă. Schimburile comerciale dintre cele două țări au depășit pragul de 200 de milioane de euro. În 2022, exporturile au crescut cu 38 la sută, iar importurile cu 53 la sută, comparativ cu 2021. Această dinamică este influențată pozitiv de activitatea consulatelor onorifice, spune consulul onorific al Estoniei la Cluj, Bianca Muntean.

În privința Letoniei, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 122 de milioane de euro. Exporturile românești au crescut cu 18 la sută în 2022, iar importurile au crescut cu 28 la sută anul trecut, față de 2021. Excendentul comercial al României a fost de peste 8 milioane de euro.

Related posts

Leave a Comment