Ce s-a întâmplat cu Pripyat, orașul nuclear

Pripyat este orașul abandonat după accidentul nuclear de la Cernobîl. Situat în nordul Ucrainei în apropiere de granița cu Belarus, Pripyat a fost fondat ca oraș atomic (un oraș închis, sub strictă supraveghere) pentru centrala nucleară de la Cernobîl, în orașul apropiat. În momentul evacuării, Prypiat avea o populație de peste 49.000 de locuitori.

Accesul la Pripyat, spre deosebire de orașele de importanță militară, nu a fost restricționat înainte de dezastru, deoarece Uniunea Sovietică a considerat centralele nucleare mai sigure decât alte tipuri de centrale electrice.

Centralele nucleare au fost prezentate ca mari realizări ale ingineriei sovietice, care valorificau energia nucleară pentru proiecte pașnice. Sloganul „atomul pașnic” era destul de popular în acele vremuri.

Planul inițial fusese construirea fabricii la numai 25 km de Kiev, dar Academia de Științe din Ucraina, printre alte organisme, și-a exprimat îngrijorarea că ar fi prea aproape de oraș. Ca rezultat, centrala atomică și Pripyat au fost construite în locațiile lor actuale, la aproximativ 100 km de Kiev. După dezastru, orașul Pripyat a fost evacuat în două zile.

În 1986, orașul Slavutych a fost construit pentru a înlocui Pripyat. După orașul Cernobîl, Slavutych a fost al doilea oraș ca mărime pentru găzduirea lucrătorilor din centralele atomice și a oamenilor de știință din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Un reper notabil adesea prezentat în fotografiile din oraș și vizibil pe imaginile aeriene este roata de mult abandonată, situată în parcul de distracții Pripyat, care trebuia să aibă deschiderea oficială la cinci zile după dezastru, la timp pentru ziua muncii.

În 2020, foștii locuitori ai orașului au sărbătorit a 50-a aniversare a orașului Prypiat

Piscina Azure și Stadionul Avanhard sunt alte două obiective turistice populare. Complexul cu piscina a fost construit în anii 1970 și a rămas în folosință până în 1998 (la 12 ani după dezastrul nuclear). În acei 12 ani, piscina a fost folosită în principal de lichidatorii de la Cernobîl, deoarece a fost considerată unul dintre cele mai curate locuri din Pripyat.

Cu toate acestea, piscina și terenul de baschet interior adiacent au fost abandonate și lăsate să se deterioreze la închidere în 1998. Stadionul Avanhard a fost construit pentru echipa FC Stroitel Pripyat, dar din cauza dezastrului, a rămas abandonat.

În 4 februarie 2020, foștii locuitori din Pripyat s-au adunat în orașul abandonat pentru sărbătorirea celei de-a 50-a aniversare de la înființarea orașului. Aceasta a fost prima dată când foștii rezidenți s-au întors în oraș de la abandonarea acestuia în 1986.

În timpul invaziei rusești a Ucrainei din 2022, în timpul bătăliei de la Cernobîl, orașul a fost ocupat de forțele ruse, după câteva ore de lupte grele. La 31 martie 2022, trupele ruse s-au retras din preajma centralei și din alte părți ale orașului Oblast Kiev, iar la 3 aprilie 2022, trupele ucrainene au preluat din nou controlul orașului.

Orașul era aprovizionat și dotat cu cele mai moderne tehnologii

Populația orașului Prypiat era de 49.400 de oameni înaintea dezastrului, cu o vârsta medie de aproximativ 26 de ani. Spațiul total de locuit a fost de 658.700 metri pătrați, 13.414 apartamente în 160 de blocuri, 18 săli de reședință care găzduiau până la 7.621 de persoane singure și opt săli de reședință pentru cupluri.

În privința educației, orașul era dotat cu 15 grădinițe și școli primare pentru 4.980 de copii și cinci școli gimnaziale pentru 6.786 de elevi. Asistență medicală era oferită de un spital care putea să găzduiască până la 410 pacienți și trei clinici. Comerțul în oraș era asigurat de 25 magazine și mall-uri; 27 de cafenele și restaurante care, împreună, puteau să deservească până la 5.535 de clienți simultan, 10 depozite care puteau stoca 4.430 de tone de marfă.

Pentru distracție orașul avea trei facilități: Palatul Culturii Energetik, un cinematograf și o școală de arte. Pentru activitățile sportive erau 10 săli de sport, 10 galerii de tir, trei piscine interioare și două stadioane. Locuitorii puteau să se recreeze într-un parc, 35 de locuri de joacă, iar orașul număra un total de 18.136 de copaci, 33.000 de trandafiri, 249.247 de arbuști. La capitolul industrie, în Prypiat erau patru fabrici cu o cifră de afaceri anuală totală de 250 milioane de dolari, o centrală nucleară cu patru reactoare (plus încă două planificate).

Au fost luate măsuri de protecție pentru împiedicarea răspândirii radiațiilor

În urma dezastrului, Pripyat a fost abandonat și în cele din urmă înlocuit cu orașul nou construit, Slavutych. Sarcofagul de ciment al Centralei Nucleare de la Cernobîl a fost construit până în decembrie 1986. Acesta a redus răspândirea contaminării radioactive și a protejat situl de intemperii.

Adăpostul de izolare a asigurat, de asemenea, protecție radiologică pentru echipajele reactoarelor nedeteriorate de pe amplasament, care au fost repornite la sfârșitul anului 1986 și în 1987. Cu toate acestea, structura de izolare a fost destinată să reziste doar 30 de ani și a necesitat o întărire considerabilă la începutul anilor 2000.

Adăpostul a fost completat în mare măsură în 2017 de o nouă structură de protecție la Cernobîl, care a fost construită în jurul vechii structuri a sarcofagului. Noua incintă urmărește să permită îndepărtarea sarcofagului și a resturilor din reactor cu materialele radioactive iar curățarea este programată pentru finalizare până în anul 2065.

Oamenii au rămas preocupați de siguranța vizitelor în orașul Prypiat și împrejurimile sale. Zona de înstrăinare este considerată relativ sigură de vizitat, iar mai multe companii ucrainene oferă tururi ghidate în zonă. În majoritatea locurilor din oraș, nivelul de radiație nu depășește o doză echivalentă de un microsievert pe oră.

Foto: Parcul de distracții Pripyat, văzut de la gimnaziul central.

CITEȘTE ȘI:

Dezastrul de la Victoria Hall din 1883, unde au murit sufocați 183 de copii

Marele incendiu din 1911, la fabrica textilă Triangle Shirtwaist din SUA

Related posts

Leave a Comment