Cât trebuie să dormim?

„Se știe că atât animalele cât și vegetalele au nevoie de somn pentru a-și odihni corpul și a-și repara pierderile suferite în timpul vegherei.

Somnul este cu atât mai reparator cu cât este mai liniștit. Din contră, dacă este agitat, trebuie să căutăm prin mijloace higienice și medicamentoase a-l repara, căci nefăcând aceasta tot corpul se va resimți în rău, făcând pe cel bolnav de insomnie a îmbătrâni înainte de timp.

În general durata somnului trebuie să fie de la 6 la 7 ore, niciodată mai mult de 8 ore.

După unii autori rezultă că cei bătrâni ar trebui să doarmă 5 la 6 ore; cei tineri 6 la 7 ore – a dormi 8 ore, înseamnă a acorda o oră de lenevire în pat.

Mijloacele higienice pentru a avea un somn liniștit și bine-făcător sunt următoarele:

  1. Să nu ne culcăm cu stomacul prea încărcat și imediat după masă.
  2. Să căutăm a îndepărta ideile triste căci ele provoacă vise agitate și urâte.
  3. O citire a unei publicațiuni vesele face ca multe persoane să poată ușor adormi.
  4. Persoanele nervoase, pot face seara înaintea culcărei, câte o baie călduță, pentru a-și ușura insomniile.
  5. Camera de culcare să fie spațioasă, să nu fie umedă și să nu aibă nici un miros, fie plăcut ori displăcut; deoarece este lucru constatat că parfumurile și florile pot provoca dureri de cap, un somn agitat și chiar insomnie.
  6. Patul să nu fie nici prea moale, nici prea tare și destul de lung ca corpul să se poată bine întinde, având în vedere ca capul să fie ceva mai ridicat.
  7. Camera de culcare să nu fie încălzită peste măsură.
  8. Pe cât este posibil trebuie căutat a dormi fiecare singur într-un pat.

Dacă lipsa de somn vatămă sănătății, atunci trebuie arătat cititorilor noștri că și excesul este dăunător. Omul care doarme prea mult devine molatic, leneș; forța vitală scade, ceea ce face ca toate funcțiunile organismului să se facă mai încet. Un astfel de om nu mai este capabil de a munci, rămânând astfel un nenorocit dacă nu se abține de a dormi prea mult”. [„Medicina pentru toți”, anul I, nr.17-18, București, 1 și 15 octombrie 1915].

Related posts

Leave a Comment