Castelana de la Ciucea, celebrată cu o expoziție de carte și podoabe la Casa Memorială Goga

Pentru a marca 141 ani de la nașterea Veturiei Goga – “castelana de la Ciucea” la Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea a fost inaugurată expoziția de carte, fotografie, partituri și podoabe “Il canto del passato”, expoziție ce poate fi admirată în perioada 30.05.2024 – 30.06.2024.

“În 1909, Regele Carol I a decorat-o pe Veturia cu “Ordinul Bene Merenti, cl. I pentru Artă și Cultură” (acordându-i totodată titlul “Interpretă de Cameră a Coroanei”), iar datorită succeselor sale, prin 1911, i se spunea deja Privighetoarea Ardealului”, explică directorul Muzeului, Eduard Boboc.

Cântăreață română de operă, Veturia Goga a avut o educație aleasă. A crescut și s-a format în familia unui preot, cu afinitate spre muzica laică.

În 1903, a debutat în Concertul “Reuniunii Române de Muzică și Cântări” de la Sibiu, cu piesa “Răsunetul de la Crișana” de Ion Vidu, ulterior interpretând lieduri și doine la diverse spectacolele și manifestări culturale.

În 1909, l-a cunoscut, la Sinaia, pe George Enescu care i-a mijlocit accesul în intimitatea reginei Elisabeta (Carmen Sylva), devenind Doamnă de onoare a acesteia, calitate în care cânta la Reuniunile muzicale ale acesteia.

Veturia a cântat în mai multe limbi (germană, franceză, română și maghiară) și a călătorit în diverse capitale europene (Paris, Berlin, Viena, Budapesta, Roma), la 28.12.1909, acompaniată la pian de George Enescu și Th. Fucs, susținând un mare concert la Ateneul Român.

 

Related posts

Leave a Comment