
Copiii din toată țara îl așteaptă pe Moș Nicolae. Legenda spune că acesta le lasă în ciorăpei ori în pantofii curați cadouri, dacă au fost cuminți, ori nuielușe, dacă nu au fost cuminți.În tradiția populară, Moș Nicolae mai poartă numele de Sânicoară și este păzitorul porții dinspre Apus a cerului. Practic, el are grijă ca soarele să nu meargă spre miazănoapte. Faptul că este paznic al porții dinspre Apus semnifică faptul că sărbătoarea sa este una care este situată chiar la sfârșitul anului. Moș Nicolae este înfățișat ca un bătrân cu barba albă, călare pe un cal alb. Culoarea albă este simbolul primelor zăpezi, care cad chiar în această perioadă.
În plan istoric, Sfântul Nicolae a fost episcop în orașul Myra, din Turca de azi. El a fost hirotonit ca preot de către unchiul său, care era episcopul locului. Atunci când unchiul cu pricina a plecat la Locurile Sfinte, în Palestina, Sfântul Nicolae a fost ales ca episcop al locului. În Orient, cultul său s-a răspândit după ce i-a apărut în vis împăratului Constantin cel Mare, pe care l-a rugat să îi ierte pe trei oșteni care fuseseră condamnați la moarte. În Occident, cultul său s-a răspândit în timpul Papei Nicolae I, care a zidit un altar lateral dedicat Sfântului Nicolae în bazilica Santa Maria Maggiore, una dintre cele mai importante ale Creștinătății. Apoi, în secolul XI, cruciații au adus în Bari și în Veneția moaștele sfântului. Sfântul Nicolae este venerat și de popoarele slave, la care l-a înlocuit pe zeul păgân al agriculturii, Miklaus. În prezent, sfântul este protectorul Olandei, al Rusiei, al provinciei franceze Lorena și al mai multor orașe.
Legenda lui Moș Nicolae face trimitere la vremea când Sfântul Nicolae era episcop în Myra. În oraș, trăia un nobil sărac, ce avea trei fete. Ele nu se puteau mărita pentru că nu aveau zestre. Însă episcopul, atunci când le-a venit vremea măritișului, le-a lăsat, pe ascuns, câte un săculeț cu aur. Ultima dată, el a fost zărit de tatăl fetelor. Deși episcopul i-a cerut să nu spună nimănui nimic, nobilul a lăudat dărnicia episcopului. Astfel, Sfântul Nicolae a devenit patronul mireselor, al fetelor tinere și al copiilor.