Sărbătoare de Hanuka la Sinagoga de pe strada Horea


Membrii comunității evreiești din Cluj participă în această seară la ceremoniile organizate cu prilejul sărbătorii Hanuka. La ceremonii vor veni și delegați din partea Federației Comunităților Evreiești din România, dar și credincioși iudaici din alte orașe din Transilvania.La ceremoniile care vor fi organizate în sinagoga de pe strada Horea sunt așteptate câteva sute de persoane. Sărbătoarea de Hanuka amintește de revolta din Antichitate a macabeilor împotriva monarhiei seleucide din Siria, care cucerise teritoriul Israelului și care dorea să distrugă religia iudaică și să îi elenizeze pe iudei. Talmudul spune că, în timpul revoltei macabeilor, menora, adică sfeșnicul ritual din Templu, a rămas aprins timp de opt zile.
De aceea, sărbătoarea de Hanuka durează opt zile. În acest an, ea a început în data de 2 decembrie. În Antichitate, sfeșnicul era așezat în pragul casei ori chiar în stradă. Tradiția s-a schimbat, iar sfeșnicul ritual trebuie să fie așezat într-un loc cât mai vizibil. Lumânările sunt aprinse o dată cu lăsarea serii, cu excepția zilei de Șabat, când lumânările de Hanuka sunt aprinse cu o jumătate de oră înainte de lăsarea întunericului, atunci când sunt aprinse lumânările de Șabat. Tradiția cere ca lumânările să fie lăsate să ardă minim 30 de minute, dar ele pot fi lăsate să lumineze cât de târziu în noapte.
Ceremonia aprinderii lumânărilor are loc în familie, dar lumânări sunt aprinse și în sinagogă. Cu prilejul acestei sărbători, copiii primesc mici sume de bani. Sărbătoarea este prilej de veselie și de jocuri, în special pentru copii. Tradiția spune că cel mai răspândit joc este cel cu titirezul.

Related posts

Leave a Comment