Când omul şi maşina se contopesc: Ford este primul producător care introduce “costume Iron Man”

Când omul şi maşina se contopesc: Ford este primul producător care introduce “costume Iron Man” pe linia de asamblare a unei fabrici auto.

Aceste costume le permit lucrătorilor să ridice şi să manevreze componente care altfel ar fi mult prea grele.

Costumele exoscheletice le oferă utilizatorilor puterea de a ridica şi de a manevra cu uşurinţă obiecte de greutate ridicată. Acum, acestea au fost integrate în premieră pe linia mobilă de asamblare a vehiculelor.

Costumele futuristice ar putea să aducă aminte de transformarea lui Tony Stark în alter ego-ul său supererou Iron Man, însă acestea nu fac decât să ofere sprijin la nivelul umerilor şi al spatelui ceror care le poartă, mutând parte din greutate pe coapse şi reducând astfel procentul de accidentări cauzate de mişcările dificile la locul de muncă.

“Munca pe linia de asamblare a unei uzine auto necesită cunoştinţe şi abilităţi speciale, dar în unele cazuri poate însemna şi provocări fizice. Exoscheletele ar putea părea elemente preluate din filmele SF, dar acestea pot să ajute serios la reducerea stresului fizic la care sunt supuşi angajaţii noştri şi la uşurarea sarcinilor fizice ale acestora.

Până în 2020, 25% dintre Europeni vor avea vârsta de 60 de ani sau mai mult, iar operatorii în vârstă şi cei care suferă de afecţiuni musculo-scheletice vor fi cei care vor profita cel mai mult de costumele exoscheletice. Afecţiunile musculo-scheletice adună 61% dintre bolile profesionale la nivel european. În Germania, acestea contribuie la o reducere de 16 miliarde de euro a producţiei nete naţionale.

În timp ce alte uzine au testat astfel de costume exoscheletice, iniţiativa Ford de la Valencia, Spania, fabrica în care sunt asamblate modelele Kuga, Mondeo, S-Max şi Transit Connect, este prima care integrează complet această nouă tehnologie în procesul de producţie.

Produse din materiale ultrauşoare precum titanul şi fibra de carbon, cele nouă costume utilizate astăzi la Valencia îi ajută pe operatori să ridice şi să transporte orice obiect care cântăreşte mai mult de 3 kilograme în timpul operaţiunilor care au loc în poziţii fizice dificile. Costumele oferă protecţie şi sprijin împotriva accidentărilor şi a oboselii prin faptul că reduc presiunea pe care activităţile efectuate în mod repetat o aplică în timp asupra corpului.

În timpul testelor iniţiale şi în perioada dezvoltării exoscheletelor, directorii de producţie au întrebat în jur de 200 de operatori ai fabricii care consideră că sunt metodele prin care un astfel de costum ar putea aduce beneficii la nivelul muncii fizice pe care o depun aceştia. Ulterior au fost detectaţi 100 de angajaţi care pot beneficia cel mai mult de această tehnologie şi care au lucrat îndeaproape cu designerii exoscheletelor. Iar cei care au ajuns să folosească aceste costume sunt operatorii care manevrează subansamble grele sau cu forme atipice, aşa cum este rezervorul de combustibil. Programul s-a dovedit a avea success astfel că alţi peste 20 de angajaţi vor testa echipamentul la începutului lui aprilie.

Pentru Ford, această investiţie face parte din seria de dezvoltări Industry 4.0, termen care descrie a patra revoluţie industrială, una care îmbrăţişează automatizarea, schimbul de date şi dezvoltarea tehnologiilor noi de producţie.


Related posts

Leave a Comment