BNR bate monedă cu un fost turnător la Securitate


Banca Naţională a României va pune în circulaţie 5.000 de monede de argint cu foştii patriarhi ai României. Pe listă se află şi Iustin Moisescu, cel despre care presa a dezvăluit că ar fi fost turnător la Securitate.BNR se bată monedă cu un fost colaborator al Securităţii. Banca Centrală va pune în circulaţie 5.000 de monede de argint cu valoare nominală de 10 lei şi preţ de vânzare fără TVA de 950 de lei, dedicate celor cinci patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din perioada 1868-2007, a anunţat, joi, instituţia, în cadrul unui comunicat.
“În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 19 iulie 2010, un set de cinci monede din argint, dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu”, se arată în document.
Potrivit dezvăluirilor făcute în urmă cu trei ani de Cotidianul, patriarhul Iustin Moisescu (1977-1986), predecesorul lui Teoctist, a fost informator al Securităţii. Istoricul Cristian Vasile, unul din autorii capitolului despre relaţia dintre Biserică şi regimul comunist din Raportul Tismăneanu, spunea atunci pentru Cotidianul că Iustin a colaborat cu fosta poliţie politică înainte de a ajunge în scaunul de mitropolit al Ardealului, din care avea să fie promovat mitropolit al Moldovei, iar ulterior, în 1977, să devină Patriarh.
Potrivit lui Cristian Vasile, Patriarhul avea un dosar de reţea. „Ni s-a dat un dosar foarte subţire, nu am intrat în detalii. Dosarul l-am văzut la SRI, l-am putut citi, dar nu am avut voie să facem însemnări sau copii după el. L-am văzut în mare grabă, la sfârşitul documentării. Din câte îmi amintesc erau puţine note informative în el”, a declarat atunci Vasile. De altfel, raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste, dat publicităţii la sfârşitul lui 2006, oferea detalii despre apropierea dintre viitorul Patriarh şi nou instalatul regim comunist: Iustin Moisescu, profesor de religie la Institutul Teologic Universitar din 1948, a fost unul dintre „tehnocraţii” aleşi de Ministerul Cultelor comunist pentru a controla şi a subordona cultele religioase. „În general sunt preferaţi printre asociaţii ministerului nu atât fideli ai regimului, într-un fel sau altul, cât persoane care, prin trecutul lor, puteau fi şantajate”, se arăta în raport. Printre aceştia, Iustin Moisescu, implicat în trecut, potrivit aceluiaşi document, în Mişcarea Legionară.

Cum vor arată cele cinci serii de monede

Conform comunicatului, caracteristicile fiecăreia din cele cinci monede din argint sunt următoarele: Aversul comun prezintă Palatul Patriarhal din Bucureşti; deasupra, inscripţia în arc de cerc “PALATUL PATRIARHAL”, dedesubt, inscripţia “ROMANIA”, valoarea nominală a monedei – “10 LEI”, stema României şi anul de emisiune – “2010”. Reversul 1 prezintă portretul patriarhului Miron Cristea; în stânga, anii între care a trăit patriarhul – “1868 – 1939”; în dreapta, jos, stema Patriarhiei Române; la exterior, inscripţia circulară “PATRIARHUL MIRON CRISTEA”. Reversul 2 prezintă portretul patriarhului Nicodim Munteanu; în stânga, stema Patriarhiei Române şi anii între care a trăit patriarhul – “1864 – 1948”; la exterior, inscripţia circulară “PATRIARHUL NICODIM MUNTEANU”. Reversul 3 prezintă portretul patriarhului Justinian Marina; în dreapta, stema Patriarhiei Române şi anii între care a trăit patriarhul – “1901 – 1977”; la exterior, inscripţia circulară “PATRIARHUL JUSTINIAN MARINA”. Reversul 4 prezintă portretul patriarhului Iustin Moisescu; în dreapta, anii între care a trăit patriarhul – “1910 – 1986” şi stema Patriarhiei Române; la exterior, inscripţia circulară “PATRIARHUL IUSTIN MOISESCU”. Reversul 5 prezintă portretul patriarhului Teoctist Arăpaşu; în stânga, stema Patriarhiei Române şi anii între care a trăit patriarhul – “1915 – 2007”; la exterior, inscripţia circulară “PATRIARHUL TEOCTIST ARAPASU”.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru setul de cinci monede din argint aferente emisiunii numismatice “Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu” este de 950,00 lei.
Monedele din argint, ce formează seturile, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele din argint, din emisiunea numismatică “Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu”, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României”, mai menţionează comunicatul.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Adrian Vasilescu, nu a putut fi contactat.

Related posts

Leave a Comment