Biserica-monument din Dealu Negru, mistuită de flăcări


Biserica monument istoric din satul Dealu Negru, comuna Călățele, a fost distrusă de un incendiu. Lăcașul de cult ortodox, construit în anul 1765, cu hramul ”Înălțarea Domnului”, era considerat drept unul dintre cele mai reprezentative monumente pentru acea zonă a Munților Apuseni.La fața locului se află echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență din județul Cluj, care se luptă cu flăcările. Localitatea se află la 40 de kilometri de orașul Huedin, iar lucrătorii detașamentului de pompieri din Huedin au ajuns rapid la fața locului, după ce au fost sesizați de localnici.

Directorul Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu Național, Leonard Horvath, a anunțat că va cere o evaluare a pagubelor produse înainte de a analiza o posibilă refacere a monumentului. El a anunțat că a trimis la fața locului o echipă de experți în monumente istorice. ”Este un lucru regretabil ceea ce s-a întâmplat la Dealu Negru”, a spus Leonard Horvath.

La rândul său, deputatul independent Mircia Giurgiu, originar chiar din satul Dealu Negru, a anunțat că a luat legătura cu preotul ortodox din localitate, căruia i-a promis că îi va oferi tot sprijinul. ”Oamenii au avut grijă două secole și jumătate de această biserică și sunt îndurerați”, spune Mircia Giurgiu.

Deocamdată, nimeni nu cunoaște cauzele incendiului. Localnicii spun că sunt șocați, cu atât mai mult cu cât duminică au avut bucuria să îl aibă în mijlocul lor pe episcopul-vicar Vasile Someșanul de la Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului. Pentru acest eveniment, oamenii au ridicat un altar de vară în curtea bisericii și au construit un gard nou, iar acum își văd toată munca năruită.

Related posts

Leave a Comment