“Bal Mascat” de Verdi, dirijat de Wang la Cluj

Spectacolul ”Bal Mascat” de Verdi revine pe scena Operei Naţionale din Cluj, avându-l ca dirijor pe Jin Wang din China.Spectacolul va avea loc duminică, în data 13 decembrie 2015.

Premiera spectacolui se bucură de o distribuție valoroasă, formată din soliștii Marius Vlad Budoiu, Florin Estefan, Carmen Gurban, Andrada Ioana Roșu și Oana Trîmbițaș.

“Bal mascat” a fost compusă de Giuseppe Verdi pe un libret de Antonio Somma. Premiera absolută a operei a avut loc la Teatro Apollo din Roma, în ziua de 17 februarie 1859.

Opera este inspirată pe asasinarea regelui Gustav III al Suediei din anul 1792, dar este lipsită de acurateţe istorică din două motive importante. Pe de o parte, sursa inspiraţiei însăşi era o prezentare romanţată a evenimentelor, respectiv, în perioada compunerii operei sale, lui Verdi i s-a impus de către cenzură guvernului să efectueze schimbări în desfăşurarea acţiunii datorită sensibilităţii politice a subiectului şi / sau a sugestiilor de natură anarhică care puteau fi sugerate, precizează reprezentanţii Operei Naţionale din Cluj.

În 1833, dramaturgul francez Eugène Scribe a descris evenimentele care au dus la asasinarea regelui Gustav al III-lea în piesa omonimă, Gustave III. Singurele lucruri reale pe care Scribe le-a păstrat au fost câteva nume istorice implicate, conspiraţia în sine şi asasinarea de la balul mascat. Restul, caracterizările, personajele, povestea romantică, ghicirea viitorului, trădarea prieteniei, etc. sunt rezultate ale ficţiunii autorului francez.

Related posts

Leave a Comment